Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στα μουσεία της Ηλείας: «Login, Checkin, post και like»

Οι μαθητές των σχολείων της Ηλείας, ήταν οι «πρωταγωνιστές» και μεγάλοι κερδισμένοι, των δράσεων που ανέπτυξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλ...

Στα μουσεία της Ηλείας: «Login, Checkin, post και like»

Οι μαθητές των σχολείων της Ηλείας, ήταν οι «πρωταγωνιστές» και μεγάλοι κερδισμένοι, των δράσεων που ανέπτυξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στα Αρχαιολογικά Μουσεία Ολυμπίας, Πύργου και Ήλιδας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Ενός εορτασμού που είχε νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό αλλά και διαδικτυακές δράσεις.

Για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό». Οι δράσεις που σχεδιάστηκαν με συντονισμό από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη – Ίριδα Κόλια, υλοποιήθηκαν με τη συμμετοχή των συνεργατών της (σ.σ αρχαιολόγων, συντηρητών, αρχαιοφυλάκων κλπ) και στα τρία μουσεία, ενώ πέραν των ενηλίκων που επισκέφθηκαν τα μουσεία – καθώς η είσοδος ήταν δωρεάν χθες – στις δράσεις συμμετείχαν κυρίως μαθητές των σχολείων των παραπάνω περιοχών, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε τους 350. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, αφού η εκπαιδευτική δράση «Αγγίζω, μαθαίνω, δημιουργώ: Από επισκέπτης, δημιουργός και καλλιτέχνης» που υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, μπορεί να συνεχιστεί με τη συμμετοχή κι άλλων σχολείων, μετά από τηλεφωνική κράτηση (2621020476)…

«Login, Checkin, post και like στα Μουσεία της Ηλείας»

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ολυμπίας και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας, έκαναν παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ολυμπίας και της Ήλιδας σε ζωντανή διασύνδεση μέσω κινητών τηλεφώνων (smartphones) για τους συμμαθητές τους που βρίσκονταν σε αυτούς τους χώρους, αλλά και για τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, αφού ταυτόχρονα γινόταν και ζωντανή μετάδοση βίντεο των δράσεων στην σελίδα της εκδήλωσης στο ίντερντετ «Login, Checkin, post και like στα Μουσεία της Ηλείας», όπως ακριβώς ήταν και το όνομα της δράσης.

Από επισκέπτες, δημιουργοί και καλλιτέχνες

Το ίδιο τυχεροί με τους παραπάνω συμμαθητές τους, ήταν οι μαθητών των σχολείων του Πύργου που από την Τετάρτη μέχρι και χθες το  μεσημέρι, επισκέφθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου. «Βλέπουμε τα παιδιά να γίνονται ερευνητές, ενώ έχουν την ευκαιρία να έχουν απτική επαφή με ομοιώματα διαφόρων ευρημάτων του μουσείου και μέσω του διαδικτύου να παρακολουθούν όλες αυτές τις δράσεις», είπε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ευγενία Ηλιοπούλου, που παρακολούθησε το πρόγραμμα χθες το πρωί στο Μουσείο του Πύργου.

Τα παιδιά, αφού ξεναγήθηκαν από τον Αρχαιολόγο Χρίστο Λιάγκουρα, συμμετείχαν σ’ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εργαστήρι με την καθοδήγηση του γλύπτη Δημήτρη Μαστορόπουλου και το συντηρητή Παναγιώτη Καλπάκου και έφυγαν μ’ ένα «πολύτιμο» δώρο για να θυμούνται την επίσκεψή τους, ένα αντίγραφο αρχαίο νομίσματος που έφτιαξαν μαζί τους, με πυλό. «Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το μουσείο μέσα από ένα διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή, να φέρουμε τα παιδιά σε πραγματική επαφή με αρχαία εκθέματα, τα οποία αφού γνωρίσουν στο πλαίσιο της ξενάγησης, παίρνουν στα χέρια τους τα αντίγραφα και μαθαίνουν από ειδικούς, πως ένα αρχαίο εύρημα, από την ανασκαφή, μέσω της συντήρησης, καταλήγει στην προθήκη του μουσείου», εξηγεί ο κ.Λιάγκουρας, σημειώνοντας επίσης πως το ενδιαφέρον, η ένθερμη συμμετοχή των μαθητών στη δράση και ο ενθουσιασμός του, όταν φεύγουν με το αντίγραφο του νομίσματος σε πυλό, είναι ουσιαστικά και η επιβράβευση της προσπάθειας όλων όσοι εργάστηκαν στην δράση αυτή.

Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες προς τους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετείχαν και εργάστηκαν με ζήλο για την επιτυχία των παραπάνω δράσεων.


Πηγή: Ν. Σπυροπούλου, PatrisNews

Δεν υπάρχουν σχόλια