Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εντοπίστηκε στη ζούγκλα της Γουατεμάλα πόλη των Μάγια

Η ζούγκλα της Γουατεμάλας έκρυβε μια τεράστια αρχαία πόλη των Μάγιας Ερευνητές χρησιμοποιώντας μια υψηλής τεχνολογίας τεχνική εναέριας...

Εντοπίστηκε στη ζούγκλα της Γουατεμάλα πόλη των Μάγια
Η ζούγκλα της Γουατεμάλας έκρυβε μια τεράστια αρχαία πόλη των Μάγιας
Ερευνητές χρησιμοποιώντας μια υψηλής τεχνολογίας τεχνική εναέριας χαρτογράφησης εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες οικισμούς, πυραμίδες και αμυντικά έργα της φυλής των Μάγια στην πυκνή ζούγκλα της περιοχής Πέτεν στην Γουατεμάλα, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκεί ζούσαν εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι εθεωρείτο στο παρελθόν.

Η σχετική ανακοίνωση για τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν γεωργικές εκτάσεις και αρδευτικά κανάλια, έγινε την Πέμπτη από μια ομάδα αρχαιολόγων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Γουατεμάλα, οι οποίοι εργάζονται στο Mayan Heritage and Nature Foundation της Γουατεμάλας.

Στην έκθεσή τους εκτιμούν ότι σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν να κατοικούσαν στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Μάγια--τις τροπικές πεδιάδες της σημερινής Γουατεμάλας--γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτούνταν μαζική παραγωγή τροφίμων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική χαρτογράφησης που ονομάζεται Lidar, η οποία με το λέιζερ αποκαλύπτει περιγράμματα κρυμμένα κάτω από το έδαφος και την πυκνή βλάστηση.

Εντοπίστηκε στη ζούγκλα της Γουατεμάλα πόλη των Μάγια
Εικόνα από την χαρτογράφηση του λέιζερ
Οι εικόνες αποκάλυψαν ότι οι Μάγιας άλλαξαν το τοπίο με πολύ ευρύτερο τρόπο από αυτόν που έδειχναν τα δεδομένα έως τώρα.   

«Η γεωργία τους ήταν πολύ πιο εντατική και ως εκ τούτου βιώσιμη από όσο νομίζαμε καθώς καλλιεργούσαν κάθε ίντσα της γης», δήλωσε ο Francisco Estrada-Belli, ερευνητικός βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tulane.   

Οι εκτεταμένοι αμυντικοί φράχτες, τα συστήματα εκσκαφών και τα κανάλια άρδευσης υποδεικνύουν ένα πολύ οργανωμένο εργατικό δυναμικό και δομές μεγάλης πόλης.   

Τα 2.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα χαρτογράφησης διευρύνουν κατά πολύ την περιοχή που είχε καταληφθεί από τους Μάγιας, ο πολιτισμός των οποίων άνθισε μεταξύ του 1000 περίπου π.Χ. και του 900 μ.Χ. 

«Πρόκειται για δύο με τρεις φορές περισσότερους κατοίκους από όσους υποστήριζεται ότι βρίσκονταν εκεί», λέει στην Guardian ο Μαρτσέλο Α Κανούτο, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Τουλέιν των ΗΠΑ.

Εντοπίστηκε στη ζούγκλα της Γουατεμάλα πόλη των Μάγια
Τμήμα των δομών από την καταγραφή του λέιζερ στην αρχαία πόλη των Μάγιας
H περιοχή της χαρτογράφησης, που εκτείνεται σε 2.100 τμ, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εθεωρείτο ότι κατοικούνταν από τους Μάγια, ο πολιτισμός των οποίων γνώρισε την ακμή του το διάστημα 1.000 π.Χ και 900 μ.Χ κατά προσέγγιση. Οι απόγονοί τους εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή.

Εντοπίστηκαν περίπου 60.000 κατασκευές, περιλαμβανομένων τεσσάρων βασικών τόπων τελετουργιών και μυστηρίων με πλατείες και πυραμίδες.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στην περιοχή αυτή είναι πως αντίθετα από κάποιους άλλους αρχαίους πολιτισμούς, των οποίων τα κτήματα, οι δρόμοι και τα κτίσματα έχουν καταστραφεί, εδώ η ζούγκλα αναπτύχθηκε πάνω από τις εγκαταλελειμμένες δομές, συμβάλλοντας έτσι τόσο στο να μείνουν κρυμμένες, όσο και στο να διατηρηθούν.   

Οι επόμενοι μήνες ερευνών στην περιοχή αναμένεται να φέρουν στο φως ακόμη πιο εντυπωσιακά ευρήματα καθώς οι ερευνητές θα αρχίσουν την προσέγγιση και μελλετη των ευρημάτων.


Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια