Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το χρυσό στεφάνι του Εκατόμνου επιστρέφει στην Τουρκία

Χρυσό στεφάνι του 4ου αιώνα π.Χ. θα επιστραφεί στην Τουρκία μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Τούρκου υπηκόου που κατοικεί στη Σ...

Το χρυσό στεφάνι του Εκατόμνου επιστρέφει στην Τουρκία

Χρυσό στεφάνι του 4ου αιώνα π.Χ. θα επιστραφεί στην Τουρκία μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Τούρκου υπηκόου που κατοικεί στη Σκωτία και της τουρκικής κυβέρνησης.

Το στεφάνι, που σύμφωνα με εκτιμήσεις κοστολογείται στις 250.000£, βρισκόταν στην κατοχή του Murat Aksakalli, ιδιοκτήτη καφετέριας στο Εδιμβούργο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον κληρονόμησε από τον παππού του.

Κατά τη διάρκεια ενός περίπλοκου και μακροχρόνιου δικαστικού αγώνα, ο οποίος ξεκίνησε από το 2010, υποστηρίχθηκε ότι το αρχαίο στεφάνι είχε στην πραγματικότητα αφαιρεθεί από αρχαιολογική τοποθεσία πολιτιστικής κληρονομιάς, και συγκεκριμένα από τον τάφο του Εκατόμνου στα Μύλασα, κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές επικαλέστηκαν το άρθρο 5 του τουρκικού νόμου για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το οποίο, τα αρχαία πολιτιστικά αντικείμενα ανήκουν στο κράτος και δεν μπορούν να ανήκουν νομίμως σε ιδιώτες.

Ο παραπάνω ισχυρισμός έγινε σε επίσημη αναφορά της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία παραδόθηκε στην υπηρεσία δίωξης της Σκωτίας σε σχέση με τη σύλληψη του Askakalli τον Δεκέμβριο του 2010. Τελικά, δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του και το 2012 διατάχθηκε να επιστρέψει το αρχαίο στεφάνι. Το 2013, το θέμα παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας, το οποίο έκρινε ότι ο Aksakalli δεν μπόρεσε να αποδείξει την κυριότητα του αρχαίου αντικειμένου και ότι θα έπρεπε να κατασχεθεί ξανά και να επιστραφεί στην Τουρκία.

Σε μια άλλη πτυχή της ιστορίας, τον Δεκέμβριο του 2016 ο Aksakalli επεδίωξε να πάρει το αρχαίο στεφάνι από την αστυνομία, με την δικαιολογία της εξέτασης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Ωστόσο, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστήριου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των τουρκικών αρχών για την ασφάλεια του αντικειμένου, του είπε ότι θα έπρεπε να δοθούν περισσότερες πληροφορίες προτού να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εξέταση.

Τέλος, στις 5 Δεκεμβρίου 2017, όταν η υπόθεση επρόκειτο να προσαχθεί στο δικαστήριο για άλλη μια φορά, τα συμβαλλόμενα μέρη συμβιβάστηκαν. Αν και οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας παραμένουν άγνωστες, φαίνεται ότι ο Aksakalli συμφώνησε να επιστρέψει το αρχαίο στεφάνι στην Τουρκία.

Αυτή η υπόθεση καταδεικνύει για άλλη μια φορά, την ισχυρή θέληση των τουρκικών αρχών για την επιστροφή αρχαιοτήτων που διακινήθηκαν παράνομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια