Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Από το Λισβόρι για την ανάδειξη της ταυτότητας της νότιας Λέσβου

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Λισβόρι Λέσβου για έκτη συνεχόμενη ...

Από το Λισβόρι για την ανάδειξη της ταυτότητας της νότιας Λέσβου

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Λισβόρι Λέσβου για έκτη συνεχόμενη χρονιά, υπό τη διεύθυνση της αναπληρώτριας καθηγήτριας προϊστορικής αρχαιολογίας κυρίας Νένας Γαλανίδου. 

Οι εργασίες της 30μελούς ομάδας φοιτητών και επιστημόνων από την Ευρώπη και την Αυστραλία έλαβαν χώρα κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο τόσο στο πεδίο, τα αρχαιολογικά σκάμματα και την περιφέρεια του Κόλπου της Καλλονής, όσο και στο εργαστήριο που στεγάζεται στο κλειστό δημοτικό σχολείο του Λισβορίου.

Ήταν πολυσχιδείς οι εργασίες, περιλαμβάνοντας ανασκαφική έρευνα, γεωλογική και γεωαρχαιολογική δειγματοληψία και δράσεις δημόσιας αρχαιολογίας. Αποκάλυψαν μεγάλο αριθμό παλαιολιθικών ευρημάτων που άφησαν πίσω τους προϊστορικές κοινότητες που έζησαν στη Λέσβο πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια. Οι προϊστορικές ομάδες διαβιούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Καλλονής γιατί προσέφερε ιδιαίτερα φιλικές συνθήκες με τις θερμές πηγές, τις λίθινες πρώτες ύλες για κατασκευή μεγάλων κοπτικών εργαλείων, τα άφθονα θηράματα και φυτικές τροφές, και ένα ανάγλυφο σύνθετο και ικανό να τις προστατέψει από τα ζώα-θηρευτές που τις απειλούσαν.

Σημειώνεται ότι φέτος ξεκίνησε το δεύτερο πενταετές πρόγραμμα συστηματικής έρευνας, προβολής και διάχυσης της επιστημονικής γνώσης (2017-2021). Τη διεπιστημονική έρευνα του 2016 χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Δήμος Λέσβου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

Από το Λισβόρι για την ανάδειξη της ταυτότητας της νότιας Λέσβου

Επίτευγμα ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας τόσο για τη συνέχιση της έρευνας όσο και για την προστασία και προβολή των ευρημάτων είναι η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας. Χάρη στη συμβολή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων που αναγνώρισαν εξαρχής τη σημασία της ανασκαφής, με προεξάρχοντα τον χαρισματικό πρόεδρο της κοινοτικής ενότητας Λισβορίου Θεόδωρο Χατζηπαναγιώτη και την πρόεδρο του Αγροτοεκπολιτιστικού Συλλόγου Λισβορίου Μαρία Ντούσια, οι άνθρωποι του χωριού, οι κοντινοί γείτονες του Πολιχνίτου και των χωριών του Κόλπου της Καλλονής, η εκκλησία και οι πνευματικοί της ηγέτες, έχουν όλοι συνδράμει την ερευνητική προσπάθεια. Μοιράζονται με τους αρχαιολόγους την πεποίθηση ότι η σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων του τόπου τούτου είναι ανυπολόγιστη. Η σχέση είναι αμοιβαία. Οι αρχαιολόγοι μαθαίνουν τα μυστικά της γης από εκείνους κι εκείνοι μέσα από το φακό των αρχαιολόγων εκπαιδεύονται στην αναγνώριση και προστασία της προϊστορικής κληρονομιάς της Λέσβου.

Κοινό όραμα των κατοίκων της περιοχής, της Δημοτικής Αρχής και της Περιφερειακής Αρχής αποτελεί η δημιουργία ενός Κέντρου Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης για την Παλαιολιθική Κληρονομιά του Αιγαίου. Η σύζευξη της Παλαιολιθικής αρχαιολογίας με την τοπική οικονομία θα συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της νότιας Λέσβου. Η παρουσία της επιστημονικής ομάδας στη χτυπημένη από τον εγκέλαδο περιοχή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας με πυλώνες την πολιτιστική κληρονομιά και την πρωτογενή παραγωγή. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα επιπλέον σημείο αναφοράς των κατοίκων και των επισκεπτών της Λέσβου.


Πηγή: EmprosNet

Δεν υπάρχουν σχόλια