Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τα απολιθώματα αποτυπωμάτων

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα μεταφερθούν τα απολιθώματα αποτυπωμάτων που εντοπίστηκαν στον Τράχηλο της Κισσάμου και σύμφωνα με τους...

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τα απολιθώματα αποτυπωμάτων

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα μεταφερθούν τα απολιθώματα αποτυπωμάτων που εντοπίστηκαν στον Τράχηλο της Κισσάμου και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης βάδισης ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών.

Τα απολιθώματα θα μεταφερθούν τόσο για να προστατευτούν από την θαλάσσια αλλοίωση, όσο και από τους επίδοξους αρχαιοκάπηλους, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο Θανάσης Αθανασίου, Γεωλόγος – Παλαιοντολόγος της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η αφαίρεση των οκτώ από τα σαράντα συνολικά απολιθώματα αποτυπωμάτων συνιστά καταστροφή του ευρήματος κατά 20%, τόνισε ο κ. Αθανασίου για να συμπληρώσει: «Τα ευρήματα είναι ανυπολόγιστης επιστημονικής σημασίας».

Και ενώ οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των αδίστακτων αρχαιοκάπηλων αξιοποιώντας και το διαθέσιμο ψηφιακό υλικό, το Υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει την προσεκτική περαιτέρω εξερεύνηση της περιοχής από ομάδα ειδικών.

Το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη -όχι όμως και απίθανη- η διακίνησή τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα.

Τα κλεμμένα απολιθώματα μπορεί να καταλήξουν ή πάνω από το τζάκι κάποιου σπιτιού ή στην μαύρη αγορά και μέσα από το διαδίκτυο, τόνισε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την απίστευτη εξέλιξη.

Η σπουδαιότητα των ευρημάτων είναι αδιαμφισβήτητη, αφού θέτουν υπό αμφισβήτηση την κρατούσα θεωρία για την ανθρώπινη εξέλιξη. Τα απολιθώματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν τυχαία από έναν πολωνό παλαιοντολόγο που είχε έρθει για τουρισμό στο νησί, έρχονται να προστεθούν σε άλλα «ανατρεπτικά» ευρήματα που έχουν αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες – μεταξύ αυτών τα σχετικά με τον «δικό μας» Γκρεκοπίθηκο. Αρκετοί ειδικοί οποίοι υποστηρίζουν ότι ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τη θεωρία μας σχετικά με την προέλευση του είδους μας και την έξοδο των προγόνων του από την Αφρική.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Αθανασίου:



Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια