Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το μυστηριώδες ον ήταν έγκυος ιχθυόσαυρος!

Καλλιτεχνική απεικόνιση του ιχθυόσαυρου που κυοφορούσε λίγο πριν χάσει την ζωή του. Αναπάντεχη όσο και εντυπωσιακή διαπίστωση μετά από...

Το μυστηριώδες ον ήταν έγκυος ιχθυόσαυρος!
Καλλιτεχνική απεικόνιση του ιχθυόσαυρου που κυοφορούσε λίγο πριν χάσει την ζωή του.
Αναπάντεχη όσο και εντυπωσιακή διαπίστωση μετά από 20 χρόνια μελέτης των απολιθωμάτων.

Πριν από 20 έτη εντοπίστηκαν στην περιοχή Σόμερσετ της νοτιοδυτικής Βρετανίας τα απολιθώματα ενός αρχαίου όντος η ταυτότητα του οποίου παρέμενε άγνωστη όλα αυτά τα χρόνια παρά τις προσπάθειες των ειδικών να την ανακαλύψουν. Τα απολιθώματα που σήμερα βρίσκονται στο μουσείο Lower Saxony State Museum στο Ανόβερο της Γερμανίας αποφάσισε να μελετήσουν εκ νέου ομάδα επιστημόνων από την Γερμανία και την Βρετανία.

Μοναδική ανακάλυψη

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την ταυτότητα του όντος που είναι ένας ιχθυόσαυρος που ζούσε πριν από περίπου 200 εκ. έτη. Πρόκειται για ένα ιχθυόσαυρο μήκους 3.5 μέτρων που ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος σκελετός ιχθυόσαυρος που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ιχθυόσαυρος αυτός ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος το οποίο ονόμασαν ichthyosaurus somersetensis

Το εύρημα όμως που κάνει την ανακάλυψη εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα είναι πώς όταν αυτός ο ιχθυόσαυρος έχασε την ζωή του βρισκόταν στα αρχικά στάδια εγκυμοσύνης. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Acta Palaeontologica Polonica» οι ερευνητές εντόπισαν το έμβρυο που κυοφορούσε αυτός ο ιχθυόσαυρος. Σύμφωνα με τους ερευνητές το έμβρυο βρισκόταν στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του αλλά είχε αρχίσει να σχηματίζεται ο σκελετός αλλά και κάποια όργανα.

Οι ιχθυόσαυροι αρχικά θεωρήθηκε μια οικογένεια θαλάσσιων δεινοσαύρων αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν θαλάσσια ερπετά τα οποία είχαν εμφανιστεί νωρίτερα από τους δεινοσαύρους. Οι μεγαλύτεροι ιχθυόσαυροι έφταναν σε μήκος τα 20 μέτρα. Οι παλαιοντολόγοι τοποθετούν την εμφάνιση των ιχθυόσαυρων πριν από περίπου 250 εκ. έτη και την εξαφάνιση τους πριν από περίπου 90 εκ. έτη.

Πηγή: Θ. Λαϊνάς, Το Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια