Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένας Αιγύπτιος φαραώ ίσως να ήταν ο πρώτος γνωστός «γίγαντας»

Γίγαντες συναντά κανείς σε όλες τις μυθολογίες του πλανήτη: Ανθρωπόμορφοι μεν (τουλάχιστον, τις περισσότερες φορές), τεραστίων/ υπερ...


Ένας Αιγύπτιος φαραώ ίσως να ήταν ο πρώτος γνωστός «γίγαντας»

Γίγαντες συναντά κανείς σε όλες τις μυθολογίες του πλανήτη: Ανθρωπόμορφοι μεν (τουλάχιστον, τις περισσότερες φορές), τεραστίων/ υπεράνθρωπων διαστάσεων δε, κυριαρχούν σε μύθους και θρύλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Πίσω από σχεδόν κάθε θρύλο βρίσκεται και μια πραγματικότητα, και στην περίπτωση των γιγάντων θεωρείται πως πρόκειται για περιπτώσεις γιγαντισμού (ταχείας και υπερβολικής ανάπτυξης) ή για φυλές ανθρώπων που απλά χαρακτηρίζονταν γενικότερα από μεγάλο ύψος.

Ο γιγαντισμός, ως φαινόμενο, τείνει να οφείλεται σε υπερπαραγωγή αυξητικής ορμόνης, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε όγκο σε συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο ερευνών πάνω σε μούμιες, επιστήμονες μελέτησαν έναν σκελετό που είχε βρεθεί το 1901 σε τάφο κοντά στο Μπέιτ Χαλάφ στην Αίγυπτο. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως αναγόταν στην Τρίτη Δυναστεία της Αιγύπτου, γύρω στο 2700 π.Χ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εν λόγω σκελετού ήταν το μεγάλο ύψος του, που έφτανε τα 1,98 μέτρα, και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, θεωρείται πως ανήκε πιθανώς στον φαραώ Σα-Ναχτ, της Τρίτης Δυναστείας. Σημειώνεται πως, εκείνη την εποχή, το μέσο ύψος των ανδρών ήταν γύρω στα 1,7 μέτρα, σύμφωνα με τον Μάικλ Χάμπιχτ, αιγυπτιολόγο του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και έναν εκ των συντελεστών της συγκεκριμένης έρευνας.

Οι Αιγύπτιοι φαραώ, γενικότερα, είχαν καλύτερη διατροφή και υγεία από τους απλούς ανθρώπους της εποχής, οπότε δεν είναι ακριβώς έκπληξη το μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με τον μέσο όρο- ωστόσο, η περίπτωση του Σα-Ναχτ ξεχωρίζει, καθώς θα ήταν ακόμα πιο ψηλός και από τον Ραμσή τον 2ο, τον ψηλότερο γνωστό Αιγύπτιο φαραώ (1,75), που έζησε πάνω από 1.000 χρόνια μετά.

Στη νέα αυτή μελέτη, ο Χάμπιχτ και οι συνάδελφοί του μελέτησαν το κρανίο και τα οστά του (θεωρούμενου) Σα-Ναχτ, που υπέδειξαν υπερβολική ανάπτυξη- «ξεκάθαρη ένδειξη γιγαντισμού», σύμφωνα με τον Χάμπιχτ.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν πως ο αρχαίος αυτός Αιγύπτιος Φαραώ πιθανότατα είχε γιγαντισμό- κάτι που τον καθιστά την παλαιότερη περίπτωση «γίγαντα» στον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Πηγή: K. Μαυραγάνης, The Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια