Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ετοιμάζουν Μουσείο Εικονικής Αναπαράστασης της Ναυμαχίας Ναυπάκτου

Με το τρίπτυχο πολιτισμός, ιστορικά γεγονότα και παράδοση επιχειρεί ο Δήμος Ναυπακτίας να πετύχει την εξωστρέφεια της περιοχής και ν...


Ετοιμάζουν Μουσείο Εικονικής Αναπαράστασης της Ναυμαχίας Ναυπάκτου

Με το τρίπτυχο πολιτισμός, ιστορικά γεγονότα και παράδοση επιχειρεί ο Δήμος Ναυπακτίας να πετύχει την εξωστρέφεια της περιοχής και να προσελκύσει επισκέπτες. 

Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκεται η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που είναι γνωστό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς στη ναυμαχία αυτή είχαν βρεθεί αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι και τους Οθωμανούς.

Στους άμεσους στόχους της δημοτικής Αρχής βρίσκεται η δημιουργία Μουσείου Εικονικής Αναπαράστασης της Ναυμαχίας. Προς τούτο έχει καταθέσει στα πλαίσια του προγράμματος leader σχετική πρόταση προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Το Μουσείο, που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στη διεθνή προβολή της περιοχής, θα στεγαστεί στο ανακαινισμένο «Ξενία».

Οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις για τη δημιουργία του είναι έτοιμες και αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να βγει η πρώτη πρόσκληση του προγράμματος ώστε να ενταχθεί και να προχωρήσει η υλοποίησή του.

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Ναυπάκτου Γιώργος Σιαμαντάς, «τρέχουν» και οι δράσεις του δικτύου των ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετείχαν στην Ναυμαχία. Σε αυτό το δίκτυο περιλαμβάνονται πόλεις από την Γερμανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Κροατία, την Σλοβενία κ.α. .

«Φέτος έχουμε πολλές εκπλήξεις για την αναπαράσταση, θα γίνει στη θάλασσα. Θα δείτε ότι θα είναι από τις πολύ καινοτόμες αναπαραστάσεις των τελευταίων ετών», εξηγεί ο κ. Σιαμαντάς. Το φετινό θέμα των δράσεων της Αναπαράστασης είναι «Από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Τα αίτια της Ναυμαχίας ήταν ο έλεγχος της παραγωγής και της διακίνησης των προϊόντων, οι δρόμοι του εμπορίου, οι θαλάσσιοι και οι χερσαίοι. Αυτό που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Οθωμανοί κι ήρθαν στην σύγκρουση. Τότε η σύγκρουση γινόταν με τις γαλέρες, σήμερα γίνεται με στοχευμένες κρίσεις στα κράτη, προκειμένου να επιβληθούν οικονομικά. Εκεί συνδεόμαστε», υποστηρίζει ο κ. Σιαμαντάς.

Τέλος πλούσιο αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα και το έργο που θα υλοποιήσει και η Αιτωλική Αναπτυξιακή η οποία έχει στη διάθεσή της 9,5εκ. ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τουριστική προβολή, πρωτογενή τομέα, συσκευασία και προώθηση τοπικών προϊόντων.

«Η πρόταση που κατέθεσε αξιολογήθηκε με 8, ήταν μια καλή και εμπεριστατωμένη πρόταση που προέκυψε μέσα από διαβούλευση με φορείς, ιδιώτες αλλά και τους Δήμους στις περιοχές παρέμβασης. Είδαμε τα χαρακτηριστικά, είδαμε τι λείπει, από την περιοχή, πώς μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή και πάνω σε αυτά τα στοιχεία διαμορφώσαμε την πρόταση.

Το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης αξιολόγησε την πρόταση και λόγω της καλής βαθμολογίας που πήραμε, εξασφαλίσαμε 9,5 εκ. ευρώ για την περιοχή που είναι από τα μεγαλύτερα αναλογικά σε όλη την Ελλάδα. Η περιοχή παρέμβασης είναι Ναυπακτία, Μεσολόγγι και Αστακός. Έχουμε πολλές προτάσεις πιστεύω κι αισιοδοξώ ότι θα καλύψουμε τα 9,5 εκ. και θα ζητήσουμε ακόμα περισσότερα για δημόσια και ιδιωτικά έργα», σημειώνει ο κ. Σιαμαντάς μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".


Πηγή: Τhe Best News

Δεν υπάρχουν σχόλια