Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στα «σκαριά» το πρώτο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Πελοποννήσου

Το πρώτο Παλαιοντολογικό Μουσείο και Πάρκο Φυσικής Ιστορίας της Πελοποννήσου θα δημιουργηθεί στο Ισιωμα Καρυών, κοντά στη Μεγαλόπολη...


Στα «σκαριά» το πρώτο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Πελοποννήσου

Το πρώτο Παλαιοντολογικό Μουσείο και Πάρκο Φυσικής Ιστορίας της Πελοποννήσου θα δημιουργηθεί στο Ισιωμα Καρυών, κοντά στη Μεγαλόπολη. Θα φιλοξενήσει απολιθώματα από τις ανασκαφές που διενεργεί στην περιοχή το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η λεκάνη της Μεγαλόπολης είναι γνωστή για τον παλαιοντολογικό πλούτο της. Στα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών, που ξεκίνησαν το 1902 και πέρασαν σε νέα ερευνητική περίοδο από το 2010 και μετά, περιλαμβάνονται γιγαντιαία απολιθώματα του Ελέφαντα των Δασών (Palaeoloxodon antiquus), απολιθώματα ιπποπόταμων, ελαφιών, βοοειδών, χοίρων, ρινόκερων…

Τα πρώτα από αυτά τα απολιθώματα είχαν βρεθεί στην περιοχή των πηγών του Αϊ-ιάννη Ισιώματος Καρυών Μεγαλόπολης, σε μικρή απόσταση από το χωριό.

Στην περιοχή αυτή χωροθετείται η δημιουργία του Μουσείου, η θεμελίωση του οποίου θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 26 Αυγούστου, στις 11 το πρωί. Στην περιοχή λειτουργεί ήδη Ενημερωτικός Σταθμός και Εργαστήριο Υποστήριξης των δραστηριοτήτων της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Ο σταθμός δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο με την ενεργό στήριξη της Ένωσης Ισιωματαίων Καρυών Μεγαλόπολης.

Εκπαιδευτικά

Από το 2009 επικεφαλής των ανασκαφών είναι ο ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου, ο οποίος παράλληλα με το ερευνητικό του έργο πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία και εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγαλόπολης.

Η τελετή θεμελίωσης του Μουσείου θα πλαισιωθεί και με ξενάγηση του κ. Θεοδώρου στον Ενημερωτικό Σταθμό.

Σύμφωνα με την κ. Ντέμη Γιαννακοπούλου, πρόεδρο της Ένωσης Ισιωματαίων Καρυών, η δημιουργία του κτιρίου χρηματοδοτείται από τον Δήμο Μεγαλόπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 450.000 ευρώ, ποσό που προέρχεται από τον Ειδικό Αναπτυξιακό Πόρο που είναι γνωστός και ως «λιγνιτόσημο».

Κονδύλι 250.000 €

Σε διαδικασία ένταξης στο ΕΑΠ βρίσκεται από την Περιφέρεια ένα επιπλέον κονδύλι της τάξεως των 250.000 ευρώ το οποίο «προορίζεται για τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του Μουσείου και τις προθήκες». Παράλληλα θα εκπονηθούν η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου εργάζεται μεγάλη διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από αρχαιολόγους, γεωλόγους, βιολόγους, συντηρητές κ.ά. Οι τεχνολογίες αιχμής, όπως οι 3D απεικονίσεις, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στο νέο Μουσείο.

Οι εκθεσιακές του ενότητες πρόκειται να καλύψουν ένα ευρύ θεματολογικό φάσμα. Από τη θέση της γης στο ηλιακό μας σύστημα και τη γεωλογική δομή και εξέλιξη της Πελοποννήσου μέχρι την παλαιοχλωρίδα και παλαιοπανίδα της Μεγαλόπολης καθώς και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη της λιγνιτοφόρου λεκάνης της.

Στις ξηρές και τις θάλασσες του παρελθόντος, όπου ζούσαν τα ζώα και τα φυτά που αποκαλύπτουν οι ανασκαφές, ταξιδεύουν το κοινό τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στον Ενημερωτικό Σταθμό. Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα και φυτά έγιναν γνωστά από τις παλαιοντολογικές έρευνες στην περιοχή. Η δημιουργία του Μουσείου αναμένεται να φέρει πιο κοντά στο ευρύ κοινό το μακρινό παρελθόν όπως και τα επεισόδια που το σημάδεψαν.

Ενδιαφέρουσα είναι και η ιδέα της μελλοντικής σύνδεσης του Μουσείου με παρακείμενες θέσεις όπου τα απολιθώματα θα παρουσιάζονται in situ στο χώρο όπου βρέθηκαν.

Στα «σκαριά» το πρώτο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Πελοποννήσου

Εκδηλώσεις

Η ίδρυση του Μουσείου θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επισκεπτών και μελετητών, καθώς η επιστήμη της Παλαιοντολογίας ενδιαφέρει όχι μόνο αυτούς που ασχολούνται με τις γεωεπιστήμες, αλλά και όσους μελετούν την ιστορία της φύσης και το περιβάλλον. Αξίζει, ν’ αναφέρουμε, επίσης, ότι η μελέτη της ζωής κατά το γεωλογικό παρελθόν σε σχέση με τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη, το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι οργανισμοί και η εξέλιξη αυτών κατά τη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου συναρπάζει και αποπνέει μαγεία σε όλους μας.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ισιωματαίων Καρυών σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης διοργανώνουν «Γιορτές» για τη Θεμελίωση του Μουσείου στις 25 και 26 Αυγούστου 2017, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, τα εξής: τα εγκαίνια του ξενώνα, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, κινηματογραφικές βραδιές, παραδοσιακούς  χορούς κ.ά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1η Μέρα Εκδηλώσεων- Παρασκευή 25/8 /2017

Απόγευμα

19:00  – Εγκαίνια του ξενώνα Ισιώματος Καρυών

19:30  – Ονοματοδοσία  της πλατείας του χωριού προς τιμήν της οικογένειας των δωρητών   Γεωργίου Λιακόπουλου

 21:00  – Ερμηνεία τραγουδιών από τη χορωδία του Δήμου Τρίπολης 

21.30: Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Τρίπολης

22:30  – Παραδοσιακό γλέντι ( παραδοσιακή μουσική dj , μπουζούκι, κιθάρα,)


2η Μέρα εκδηλώσεων Σάββατο 26/8/2017

Πρωϊ

7:30  – Θεία Λειτουργία στον Αϊ Γιάννη

10:00 – Αρτοκλασία, προσφορά γλυκών

11:00  – Αγιασμός θεμελίωσης Παλαιοντολογικού Μουσείου

11:30 – Ομιλίες/Χαιρετισμοί

12:30 – Επίσκεψη – ξενάγηση στον Παλαιοντολογικό Σταθμό – Εργαστήριο Παλαιοντολογίας του Ισιώματος Καρυών

13:30 – Παράθεση μπουφέ στους προσκεκλημένους στην πλατεία του χωριού.

Βράδυ

8: 00: Παράσταση Καραγκιόζη

21:00 – Συναυλία στην πλατεία του χωριού

Παράλληλα θα λειτουργήσει Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής Αρκάδων καλλιτεχνών

18/8/2017 – 23/8/2017: Προβολές κινηματογραφικών ταινιών στην πλατεία του χωριού


Πηγή: Α. Καρατζαφέρης, Ελεύθερος Τύπος, Arcadia Portal

Δεν υπάρχουν σχόλια