Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διασώθηκε ο ανεμόμυλος της Πάφου

Ένα από τα σημαντικότερα και πλέον παραμελημένα δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάφου, ο ανεμόμυλος που βρίσκεται σε ιδιωτικό...

Διασώθηκε ο ανεμόμυλος της Πάφου

Ένα από τα σημαντικότερα και πλέον παραμελημένα δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάφου, ο ανεμόμυλος που βρίσκεται σε ιδιωτικό τεμάχιο γης στην καρδιά της πόλης, πίσω από τον Δημόσιο Κήπο, αναστηλώθηκε και αναδεικνύεται με ενέργειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Οι εργασίες άμεσης προστασίας και ανακοπής περαιτέρω φθοράς, που άρχισαν τον τελευταίο χρόνο, συνέτειναν στο να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή του μνημείου και αυτό να αποτελέσει επισκέψιμο μνημείο της πόλης.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων παρενέβη για την προστασία του, αφού ο ανεμόμυλος είναι μνημείο και επιπρόσθετα θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάφου και γενικότερα της Κύπρου.

Ο Δήμος Πάφου είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης του χώρου ώστε να τον συντηρήσει και αναδείξει, προλαβαίνοντας ταυτόχρονα τυχόν ενέργειες των νόμιμων ιδιοκτητών για ανάπτυξη του τεμαχίου στο οποίο βρίσκεται, ωστόσο η κρίση που ξέσπασε στο μεταξύ αφαίρεσε τέτοια δυνατότητα από την τοπική Αρχή.

Ο ανεμόμυλος της Πάφου ανήκει στα μνημεία του Πίνακα Α. Η προσωρινή στήριξή του έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάφου, με στόχο να μην προχωρήσουν οι ρωγμές οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο το μνημείο, του οποίου η κατάσταση ήταν ήδη πολύ άσχημη. Για σκοπούς συντήρησης του μνημείου, έχει ήδη γίνει μελέτη αποτύπωσης από το Ινστιτούτο Κύπρου.

Στο μεταξύ, διεξήχθη επιτόπου μικρή ανασκαφή που έφερε στο φως τη βραχομάζα επί της οποίας εδράζεται ο ανεμόμυλος και προγραμματίζεται από το Τμήμα η έναρξη συντήρησης του μνημείου, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες. Οι επιστήμονες αυτοί θα ασχοληθούν ιδιαίτερα με την εξασφάλιση της σταθερότητας του βράχου επί του οποίου έχει ανεγερθεί ο ανεμόμυλος και στον οποίο επίσης έχουν καταγραφεί ρωγμές.

Επί της ουσίας, θα αποκατασταθούν οι ρωγμές στα τοιχώματα του ανεμόμυλου, αλλά και στην οροφή του κτίσματος.

Δείτε εδώ την εξέλιξη του έργου


Πηγή: Ντ. Χριστοδούλου, Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια