Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια ανασκαφή στην αυλή του σχολείου μας

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων ξεκίνησε τις εργασίες ανοικοδόμησης μιας νέας πτέρυγας σχολικών αιθουσών, για το...

Μια ανασκαφή στην αυλή του σχολείου μας

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων ξεκίνησε τις εργασίες ανοικοδόμησης μιας νέας πτέρυγας σχολικών αιθουσών, για το 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου που συστεγάζονται.

Η εύρεση αρχαιοτήτων (όπως τα θεμέλια μίας αγροικίας των ελληνιστικών χρόνων με ένα πηγάδι άρδευσης) και η ανασκαφή που ακολούθησε ανησύχησε τον φορέα του έργου αλλά και την σχολική κοινότητα για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων ή διακοπής του έργου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια ανασκαφή στην αυλή του σχολείου μας» που μπήκε σε εφαρμογή με τους μαθητές που εκείνη τη χρονιά πήγαιναν στην Ε’ τάξη, ενεργοποίησε το ενδιαφέρον των μαθητών και δασκάλων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας για την αξία προστασίας των ευρημάτων. Η συγκεκριμένη δράση απετέλεσε ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για τις σχέσεις  που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και την τοπική κοινωνία προς όφελος των αρχαιολόγων, αλλά και των γνώσεων που η σχολική κοινότητα αποκόμισε.

Μια ανασκαφή στην αυλή του σχολείου μας

Μια ανασκαφή στην αυλή του σχολείου μας

Παράλληλα,  μια μικρή αρχαιολογική έκθεση με χαρακτηριστικά ευρήματα που εγκαινιάστηκε μέσα στο σχολικό κτήριο θα θυμίζει στις επόμενες γενιές μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων την εμπειρία της συμμετοχής αυτής της δράσης, ενώ παράλληλα θα δηλώνει την ιστορική συνέχεια της γειτονιάς τους, αλλά και την ασυνέχεια της χρήσης της ίδιας γης.

Συντελεστές

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια ανασκαφή στην αυλή του σχολείου μας» σχεδίασε και υλοποίησε η αρχαιολόγος Εύη Πίνη, με τη στήριξη της Προϊσταμένης της ΕΦΑΔΥΑΤ  Στέλλας Χρυσουλάκη. Στην εφαρμογή του προγράμματος, συμμετείχε όλο το συνεργείο της ανασκαφής,  οι αρχαιολόγοι Ειρήνη Σκιαδαρέση, Γιάννης Συρόπουλος, Ελεάνα Καλαποθάκη και η αρχιτέκτονας Άννα Κοκολιάδη.  Συμμετείχαν επίσης οι εκπαιδευτικοί Μαρία Γκουλέτσα και Αδαμάντιος Σαββίδης, οι Διευθύντριες των δύο σχολείων Ευαγγελία Καυκούλα και Στέλλα Χατζημιχαήλ, ενώ στο στήσιμο της έκθεσης και στη διοργάνωση της γιορτής συμμετείχε ο νυν Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου Γιάννης Σαπουνάς.


Πηγή: ΕΦΑΔΥΑΤ 

Δεν υπάρχουν σχόλια