Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τζέιμς Ράιτ, αφήνει έργο στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και διατηρεί πάντα ανοικτή την πόρτα με την Ελλάδα

O Τζέιμς Ράιτ ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1972 και τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν επικεφαλής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σ...



Τζέιμς Ράιτ, αφήνει έργο στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και διατηρεί πάντα ανοικτή την πόρτα με την Ελλάδα
O Τζέιμς Ράιτ ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1972 και τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν επικεφαλής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Φίλοι και συνάδελφοι ήρθαν στην εκδήλωση για τη λήξη της θητείας του.
«Αν αγαπάς την Ελλάδα, δεν φεύγεις ποτέ οριστικά. Έχει τον τρόπο και τις χάρες να σε καλεί, ξανά και ξανά πίσω. Ηδη έχω δημιουργήσει τις αφορμές που θα με κάνουν να επιστρέφω κάθε τόσο από την Αμερική», έλεγε στα «Αθηναϊκά» ο επικεφαλής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, Τζέιμς Ράιτ, πριν από μερικούς μήνες. 

Την περασμένη εβδομάδα, φίλοι, συνάδελφοι, υπότροφοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στον φιλόξενο κήπο της Σχολής για να τον αποχαιρετήσουν καθώς έληξε η θητεία του. Και ο ίδιος, συγκινημένος, θυμήθηκε πολλά περιστατικά από τη μεγάλη καριέρα του στη χώρα μας, που κυριολεκτικά άλλαξε τη ζωή του.

Ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1972, με ένα βιβλίο για τον Παυσανία υπό μάλης. Ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του στην αρχαιολογία, στη γη όπου γεννήθηκαν οι μύθοι. Έκτοτε η επαφή με το ελληνικό χώμα και φως δεν σταμάτησε ποτέ και έτσι ο Ράιτ, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο στην πορεία του, ανέλαβε τα τελευταία πέντε χρόνια τα ηνία της Σχολής Κλασικών Σπουδών, από την οποία είχε περάσει τότε ως φοιτητής. Από την πρώτη στιγμή που πήρε τη σημαντική αυτή θέση, ήξερε πως συνεχίζει τη σπουδαία επιστημονική παρακαταθήκη που δημιούργησαν μεγάλα ονόματα της αμερικανικής αρχαιολογίας, τα οποία θήτευσαν στην Αθήνα.

Συχνά στεκόταν μπροστά από τις φωτογραφίες τους, που είναι κρεμασμένες στο κτίριο της Σχολής, τονίζοντας ότι οι προκάτοχοί του έβαλαν τις βάσεις και άνοιξαν τον δρόμο σε μια εποχή που όλα ήταν πολύ πιο δύσκολα.

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών ξεκίνησε το 1881 και είναι αφοσιωμένη στη συστηματική μελέτη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η έδρα της ανοικοδομήθηκε σε ένα τμήμα γης που προσέφερε ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1884 ύστερα από συνεννόηση με τη Μονή Πετράκη. Στα πεπραγμένα της βρίσκει κανείς την ανασκαφή στην Αρχαία Κόρινθο από το 1896 και στην Αγορά της Αθήνας από το 1931, ενώ σήμερα έχει απλώσει τη δράση της και σε άλλα σημεία. Θεωρείται από τους κορυφαίους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, καθώς συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής.

Το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα του Ράιτ είναι ότι κατά τη θητεία του ολοκληρώθηκαν τα έργα και εγκαινιάστηκε το Εργαστήριο Malcolm H. Wiener, το οποίο περνάει την έρευνα της αρχαιολογικής σκαπάνης σε μια νέα εποχή, δίνοντάς του ηγετική θέση στη Μεσόγειο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το διώροφο κτίσμα που ανεγέρθηκε την περίοδο 2011-2016 είναι εφοδιασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, χάρις στην οποία οι επιστήμονες μελετώντας οστά και αντικείμενα μπορούν να σχηματίσουν μια ολόκληρη εικόνα για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα, φέρνοντας στο φως στοιχεία που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν. Το έργο αυτό έγινε δυνατό χάρις στη δωρεά του Malcolm H. Wiener, ο οποίος είναι προϊστορικός αρχαιολόγος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Τη βραδιά του αποχαιρετισμού, έδωσαν το «παρών» φίλοι και εταίροι της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, ξένοι συνάδελφοί του όπως η Κάτια Σπορν από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, καθώς και πλήθος παλαιών και νέων φίλων.

«Ζείτε σε έναν τόπο με υποβλητική φύση, με την Ιστορία να είναι πανταχού παρούσα και, το κυριότερο, με ανθρώπους που ξέρουν να φέρονται με ζεστασιά, την οποία δεν συναντάς αλλού. Γνωρίζουν πώς να συνδέονται ψυχικά. Γι’ αυτό η σχέση μου με την Ελλάδα δεν θα σταματήσει ποτέ», είχε πει παλαιότερα ο Ράιτ, ο οποίος μιλάει εκπληκτικά νέα ελληνικά. Η διάδοχός του, Τζένιφερ Νέιλς, αναλαμβάνει τον Ιούλιο.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια