Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το «κυνήγι» του Γκρεκοπίθηκου

Ομάδα Βουλγάρων επιστημόνων αναζητεί τα αχνάρια του Γκρεκοπιθήκου κοντά στην πόλη Τσιρπάν, όπου πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε δόντι του ...

Το «κυνήγι» του Γκρεκοπίθηκου
Ομάδα Βουλγάρων επιστημόνων αναζητεί τα αχνάρια του Γκρεκοπιθήκου κοντά στην πόλη Τσιρπάν, όπου πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε δόντι του παράξενου όντος.
Ομάδα αρχαιολόγων στη Βουλγαρία συνέχισε την αναζήτηση απολιθωμάτων ενός όντος που έμοιαζε με πίθηκο και το οποίο πιθανώς να είναι ο αρχαιότερος πρόγονος του ανθρώπου. Η ανακάλυψη τέτοιων απολιθωμάτων έθεσε εν αμφιβόλω τη γενική θεωρία σύμφωνα με την οποία η ζωή ξεκίνησε στην Αφρική.

Ο Γκρεκοπίθηκος Φραϊμπέργκι, ο οποίος έζησε πριν από 7,2 εκατομμύρια χρόνια, έγινε γνωστός χάρη σε μία κάτω γνάθο, η οποία ανακαλύφθηκε το 1944 στην Ελλάδα, αλλά και χάρη σε ένα μοναδικό δόντι το οποίο βρέθηκε το 2009 κοντά στην πόλη Τσιρπάν της Βουλγαρίας, όπου έχουν ξαναρχίσει οι ανασκαφές. «Θα είναι υπέροχο αν καταφέρουμε να εντοπίσουμε έναν ολόκληρο σκελετό, αλλά ακόμα και ένα τμήμα του όπως ένα ισχίο θα μπορέσει να μας βοηθήσει πολύ», εξηγεί ο καθηγητής Νικολάι Σπασόφ, επικεφαλής του βουλγαρικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, οι ανθρωπίδες, οι πρόγονοι του ανθρώπου που έμοιαζαν με πιθήκους, εμφανίστηκαν αρχικά στην Αφρική. Μέχρι σήμερα ο αρχαιότερος τέτοιος πρόγονος ήταν ο Σαχελάνθρωπος, ο οποίος έζησε πριν από έξι έως επτά εκατομμύρια χρόνια στο Τσαντ της Αφρικής.

Ωστόσο, ο καθηγητής Σπασόφ ευελπιστεί ότι τα νέα ευρήματα θα τοποθετήσουν την απαρχή των ανθρωπίδων στην ανατολική Μεσόγειο. «Πιθανώς να μετανάστευσαν στην Αφρική εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο καθηγητής Σπασόφ. Προφανώς η ζωή πρέπει να ήταν πολύ δύσκολη για τον Γκρεκοπίθηκο Φραϊμπέργκι, καθώς περιστοιχιζόταν από τη σαβάνα όπου κρύβονταν δεκάδες θηρευτές. Ο αρσενικός Γκρεκοπίθηκος πρέπει να ζύγιζε περίπου σαράντα κιλά, ενώ ο θηλυκός τριάντα. Οι έρευνες για το παράξενο ον πρόκειται να συνεχιστούν και στην Ελλάδα, αλλά και στα Σκόπια, μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Πηγή: Καθημερινή, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια