Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βραβείο εξαίρετης διδασκαλίας στον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη

Ακόμα ένα σημαντικό βραβείο προστέθηκε στη «συλλογή» του Νικόλαου Σταμπολίδη, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυ...

Βραβείο εξαίρετης διδασκαλίας στον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη

Ακόμα ένα σημαντικό βραβείο προστέθηκε στη «συλλογή» του Νικόλαου Σταμπολίδη, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 

Πρόκειται για το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιου Πηχωρίδη» για το ακαδημαϊκό έτος 2015- 16, του οποίου η απονομή πραγματοποιείται σήμερα, Κυριακή 28 Μαΐου 2017 και ώρα 12:00 π.μ. στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης»-Ωδείο, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Ο Στ. Πηχωρίδης ήταν μαθηματικός και δίδασκε στο ίδιο Πανεπιστήμιο, λέει στα Νέα της Τέχνης ο τιμώμενος. Πρόκειται για ένα βραβείο που απονέμεται από επιτροπή την οποία αποτελούν πρώην βραβευθέντες καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ή και του εξωτερικού. Η απόφαση της επιτροπής τεκμηριώνεται από διεργασίες της επιτροπής στο πλαίσιο των οποίων ερωτώνται φοιτητές, τωρινοί και παλαιότεροι, καθώς και επαγγελματίες που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα του τιμωμένου κατά την εκπαίδευσή τους. «Μυστικώ τω τρόπω» επισημαίνει ο κ. Σταμπολίδης. Όλα αυτά δεν αποκαλύπτονται ποτέ, αλλά η εξαίρετη διδασκαλία ανταμείβεται δημόσια με το βραβείο. Για να ισχύσει η πρόταση πρέπει να επικυρωθεί από τη σύγκλητο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που απονέμεται σε καθηγητή από τον τομέα ανθρωπιστικών επιστημών και πρώτη ή δεύτερη που δίδεται σε διδάσκοντα στο Ρέθυμνο.

Το βραβείο θεσπίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης το έτος 1999 προς τιμήν του καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος Στέλιου Πηχωρίδη που χάθηκε πρόωρα και ο οποίος εκπροσώπησε, με υποδειγματικό τρόπο, την έννοια του πανεπιστημιακού δασκάλου. Σκοπός του  είναι να υπογραμμίσει την έμφαση που οφείλει να αποδίδει στην πανεπιστημιακή διδασκαλία κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο και να επιβραβεύει ταυτόχρονα εκείνα από τα μέλη του που υπηρετούν αυτό το ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση.

Όσοι γνωρίζουν τον κ. Σταμπολίδη και έχουν παρακολουθήσει μάθημα, διάλεξη ή ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είτε στην ανασκαφή του στην Ελεύθερνα, ή, τέλος στο μουσείο, δεν εξεπλάγησαν από αυτή τη βράβευση. Ο καθηγητής είναι ένας πραγματικός Δάσκαλος με δέλτα κεφαλαίο για τους συνομιλητές του, διδάσκοντας γνώσεις (και έχει ανεξάντλητες) αλλά και στάση ζωής και αντιμετώπιση της επιστήμης ή του πεδίου του καθενός.

Το βραβείο θα απονείμει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Λ. Ζώρας στον Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη, Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στο πλαίσιο της τελετής ο τιμώμενος έδωσε διάλεξη με θέμα: "Παίδευση, παιδεία και αρχαιολογική πράξη".

Εφεξής και για τα επόμενα 9 χρόνια, αναλαμβάνει ακόμα μια ευθύνη. Θα είναι μέλος της επιτροπής απονομής του συγκεκριμένου βραβείου, κάτι που του δίνει χαρά. Άλλωστε, χαρά και συγκίνηση είναι τα όσα αισθάνεται και για την τιμητική όπως λέει ο ίδιος απονομή.

Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια