Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«H Εφορεία Ζακύνθου ούτε συγχωνεύεται, ούτε καταργείται»

Tη συνέχιση της λειτουργίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου συζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ...

«H Εφορεία Ζακύνθου ούτε συγχωνεύεται, ούτε καταργείται»

Tη συνέχιση της λειτουργίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου συζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής Ζακύνθου κ. Σταύρος Κοντονής με την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λυδία Κονιόρδου.

Η Υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε τον κ. Κοντονή, ότι η Εφορεία Ζακύνθου ούτε συγχωνεύεται, ούτε καταργείται και πως η λειτουργία της θα συνεχίσει κανονικά.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής Ζακύνθου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση των Ζακυνθινών για τη δέσμευση της Υπουργού και ζήτησε την περαιτέρω στελέχωση της Εφορείας εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού από τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου

Τη διατήρηση της λειτουργίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού – Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου επισημαίνοντας πως η κατάργηση της Υπηρεσίας που προβλέπεται από το Σχέδιο του νέου Οργανισμού του Υπουργείου, δημιουργήσει άμεσα προβλήματα τόσο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο και στην προστασία των μνημείων της Ζακύνθου.

Στην επιστολή που κοινοποιείται και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου επισημαίνεται πως αυτό που χρειάζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι η στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό για να επιτελέσει το έργο της ενώ γίνεται λόγος και για τα προβλήματα του Κάστρου και του Μουσείου Ζακύνθου τα οποία χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά επείγοντα και σημειώνεται πως πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της αυτόνομης και ανεξάρτητης Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου.

Σημειώνεται πως το διάστημα αυτό το νέο Σχέδιο του Υπουργείου βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση πριν εκδοθεί το τελικό Προεδρικό Διάταγμα. Αν το Σχέδιο μείνει ως έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου θα καταργηθεί και θα συγχωνευτεί με αυτή του Πύργου με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

Παρακάτω ακολουθεί η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη προς την Υπουργό Πολιτισμού

Προς: Την Υπουργό Αθλητισμού & Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου

Κοιν: 1.Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή

2.Τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο

ΘΕΜΑ: Σχέδιο νέου Οργανισμού Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Αθλητισμού & Πολιτισμού,

Με έκπληξη μας γνωστοποιήθηκε ότι στο σχέδιο του νέου Οργανισμού του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα πάψει και θα υπαχθεί στην νεοσύστατη Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και Ζακύνθου με έδρα την Αρχ. Ολυμπία.

Όπως γνωρίζετε η Ζάκυνθος φιλοξενεί σε κάθε τουριστική περίοδο 700.000 τουριστών, οι οποίοι πρωτίστως αναζητούν να επισκεφθούν το Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου και το Κάστρο. Πέραν όμως της πασιφανούς αυτής ανάγκης ύπαρξης και στελέχωσης πλήρως οργανωμένης δομής με τη μορφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων, οι λιγοστοί υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου δίνουν αγώνα προκειμένου η Υπηρεσία να εκπληρώνει σε καθημερινή βάση τον πολλαπλό ρόλο της. Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου διενεργούν καθημερινά αυτοψίες αναφορικά με την καταγραφή προβλημάτων των μνημείων, την έγκριση και την παρακολούθηση εκσκαφών, την άμεση διεκπεραίωση πλήθους αιτημάτων πολιτών και φορέων που άπτονται της προστασίας των αρχαιοτήτων του νησιού. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι παρά την υποστελέχωσή της η ΕΦΑ Ζακύνθου ολοκλήρωσε δύο έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ κατά τη διετία 2013-2015. Επιπλέον, τα γραφεία της που βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου και η στέγασή της δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι φανερό ότι η κατάργηση της αυτόνομης Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και η υπαγωγή των αρχαιοτήτων του νησιού στις αρμοδιότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας θα δημιουργήσει άμεσα προβλήματα τόσο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο και στην προστασία των μνημείων, αφού δεν θα υπάρχει απευθείας σύνδεση του νησιού με την έδρα της Εφορείας στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ ταυτόχρονα θα καταστεί εξαιρετικά προβληματική η μετακίνηση των υπαλλήλων στους δύο πλέον νομούς αρμοδιότητάς τους, τόσο σε όρους πρακτικούς και αμεσότητας όσο και σε όρους ταχείας και συνεχούς έγκρισης αιτημάτων μετακίνησης. Ένα τέτοιο δυσλειτουργικό καθεστώς σημαίνει καθυστέρηση για τους πολίτες, αλλά και αναποτελεσματικότητα σε σχέση με την προστασία των μνημείων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου έχει ανάγκη μόνο από τη στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό για να επιτελέσει το έργο της είναι. Τα προβλήματα του Κάστρου και του Μουσείου Ζακύνθου είναι εξαιρετικά επείγοντα και πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της αυτόνομης και ανεξάρτητης Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου.

Πιστεύουμε πως η οιαδήποτε μεταφορά υπηρεσίας από τον Νομό Ζακύνθου συμβάλλει στην αποδυνάμωση της Περιφερειακής μας Ενότητας, ενώ ταυτόχρονα κλονίζει τη συνοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο κοινό βασικό της στοιχείο, τον πολιτισμό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Ελευθέριος Νιοτόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια