Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το παιδικό παραμύθι που επιχειρεί ένα «ταξίδι» στον κόσμο της αρχαιολογίας

Ένας μεγάλος θησαυρός χρυσών νομισμάτων κρύβεται βαθιά μέσα στη γη, κοντά στο ναό του θεού Απόλλωνα. Άραγε θα προλάβουν να τον βρουν η...

Το παιδικό παραμύθι που επιχειρεί ένα «ταξίδι» στον κόσμο της αρχαιολογίας

Ένας μεγάλος θησαυρός χρυσών νομισμάτων κρύβεται βαθιά μέσα στη γη, κοντά στο ναό του θεού Απόλλωνα. Άραγε θα προλάβουν να τον βρουν η Μεγάλη Κυρία των Νομισμάτων και ο αρχαιολόγος κύριος Χρήστος ή ο θησαυρός θα πέσει στα χέρια τεσσάρων κλεφτών;

Ένα ταξίδι στον κόσμο της αρχαιολογίας και στη μαγεία των αρχαίων νομισμάτων επιχειρεί το παιδικό παραμύθι «Η μεγάλη Κυρία των Νομισμάτων και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού», που εξέδωσαν η Ειρήνη Γρατσία και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Monumenta.

Πρόκειται για ένα παραμύθι για τα αρχαία νομίσματα, το μουσείο τους στο Ιλίου Μέλαθρον, τις ανασκαφές, την προσπάθεια των αρχαιολόγων να προστατεύσουν την αρχαιολογική κληρονομιά, αλλά και τους αρχαιοκάπηλους.

«Το παιδικό βιβλίο είναι το καράβι γι' αυτό το ταξίδι στον πολιτισμό και στα μνημεία. Έχω την αίσθηση ότι μέσα από τα παραμύθια η προσέγγιση της τέχνης, του πολιτισμού γίνεται τόσο φυσικά και απλά. Δεν υπάρχουν πολλά παραμύθια που να αφορούν τα μνημεία και ειδικά τα ιστορικά κτίρια και αξίζει τον κόπο να αρχίσει ένα ταξίδι των παιδιών στη νεότερη αρχιτεκτονική μας κληρονομιά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος και επικεφαλής της Monumenta, Ειρήνη Γρατσία.

Η Ειρήνη Γρατσία εμπνεύστηκε την ιστορία από την αείμνηστη νομισματολόγο και πρώην διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου, Μαντώ Οικονομίδου, που έπειτα από ενέργειές της το Νομισματικό Μουσείο στεγάστηκε στο Ιλίου Μέλαθρον. Αληθινοί και φανταστικοί ήρωες, γεγονότα που συνέβησαν στην πραγματικότητα ή στη σφαίρα της φαντασίας συνθέτουν την ιστορία.

«Το διάστημα 1993-1994 εργάστηκα στο Νομισματικό Μουσείο. Στεγαζόταν ακόμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Διευθύντρια ήταν η νομισματολόγος Μαντώ Οικονομίδου. Η συνεργασία μας δεν σταμάτησε από τότε, μέχρι που πέθανε το 2015. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με μια μεγάλη νομισματολόγο. Σκέφτηκα τι ωραία που θα ήταν να την γνωρίσουν τα παιδιά και γεννήθηκε η ιδέα για ένα παραμύθι», διηγείται η συγγραφέας του βιβλίου.

Σκιαγραφώντας την προσωπικότητα της κ. Οικονομίδου, η Ειρήνη Γρατσία επισημαίνει: «Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος με μεγάλη μόρφωση και καλλιέργεια. Αγάπησε πολύ την αρχαιολογία και βέβαια τη νομισματική, στην οποία και αφιερώθηκε. Ήταν μια μεγάλη κυρία, με την οποία χαιρόσουν να μιλάς και να την ακούς».

Το παραμύθι εικονογράφησε η Μαγδαληνή Θεοχάρη. Το βιβλίο περιλαμβάνει δραστηριότητες και προτάσεις για παιδιά και αποτελεί μια αφορμή ώστε οι μικροί αναγνώστες να επισκεφθούν το Νομισματικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο.

Τα έσοδα από την πώληση του παραμυθιού θα διατεθούν για την ενίσχυση της Στέγης Κοριτσιού «Αγία Άννα» και της Monumenta.

Το βιβλίο διατίθεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και στα γραφεία της Monumenta (τηλ. επικοινωνίας 6973308857).


Πηγή: Real, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια