Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστροφή ελληνικού αρχαίου από τη Νέα Υόρκη

Ένας ελληνικής καταγωγής συνταγματάρχης, θα παραδώσει σήμερα στον έλληνα γενικό πρόξενο στη Νέα Υόρκη το μεγάλο τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφά...

Επιστροφή ελληνικού αρχαίου από τη Νέα Υόρκη

Ένας ελληνικής καταγωγής συνταγματάρχης, θα παραδώσει σήμερα στον έλληνα γενικό πρόξενο στη Νέα Υόρκη το μεγάλο τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου που κατασχέθηκε από γκαλερί της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τον αναπληρωτή περιφερειακό εισαγγελέας του Μανχάταν, Mathew Bogdanos, γνωστό από την προστασία των ιρακινών αρχαιοτήτων κατά τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο κ. Bogdanos θα παραδώσει στον κ. Κωνσταντίνο Κούτρα το αρχαίο που είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας σε ειδική τελετή, στο γραφείο του Περιφερειακού Εισαγγελέα και μετά αυτό θα αποσταλεί στην Ελλάδα- κατά πάσα πιθανότητα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουδσείο.

Το μαρμάρινο τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου  με την εξαιρετική παράσταση, ανακάλυψε σε γκαλερί της Νέας Υόρκης, όπου βρισκόταν προς πώληση, ο έλληνας αρχαιολόγος και ερευνητής δρ Χρήστος Τσιρογιάννης. Ο δρ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε αμέσως όλες τις αρμόδιες διωκτικές αρχές σε ΗΠΑ και Ελλάδα ότι το αρχαίο είχε περάσει από τον αρχαιοκάπηλο Beccina.

Η σαρκοφάγος  εντοπίστηκε στη γκαλερί ‘Royal-Athena Galleries’, ιδιοκτησίας του Jerome Eisenberg. Aναπαριστά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων και το συγκεκριμένο τμήμα της εμφανίζεται επίσης σε τέσσερις φωτογραφίες τύπου Polaroid και αναφέρεται σε τρία χειρόγραφα σημειώματα, όλα προερχόμενα από το κατασχεμένο το 2001 (από τις ιταλικές και ελβετικές αρχές) αρχείο Beccina.

Όπως σημειώνει ο δρ. Τσιρογιάννης, «ο Beccina έχει ήδη καταδικαστεί, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, για αποδοχή και διακίνηση κλεμμένων αρχαιοτήτων, ενώ δεκάδες αρχαιότητες που απεικονίζονται στο αρχείο του, έχουν ήδη ταυτιστεί και επαναπατριστεί στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα (π.χ. το χρυσό μακεδονικό στεφάνι που επαναπατρίστηκε από το μουσείο Getty το 2007, υπόθεση της μαρμάρινης κεφαλής Ερμού που επαναπατρίστηκε το 2015)». Εκκρεμούν και άλλοι επαναπατρισμοί, σύμφωνα με ταυτίσεις που έχει κάνει ο αρχαιολόγος και ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στον ιστότοπο γκαλερί Royal-Athena Galleries, το τμήμα της σαρκοφάγου είχε κατηγοριοποιηθεί από τον ειδικό στις ρωμαϊκές σαρκοφάγους δόκτορα Κοχ ως προερχόμενο από σαρκοφάγο εργαστηρίου που έχει δημιουργήσει και άλλη σαρκοφάγο, η οποία σήμερα εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.  Οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Νέας Υόρκης προχώρησαν στην κατάσχεση αρχαίου και τώρα ήρθε η ώρα της επιστροφής στην πατρίδα. Όταν κατασχέθηκε, κατέβηκε και η σχετική ανακοίνωση από την ιστοσελίδα.

Η γκαλερί ‘Royal-Athena Galleries’ της Νέας Υόρκης, έχει  αναμειχθεί στην πώληση παράνομων αρχαιοτήτων, όπως π.χ. στην πώληση αγγείων προερχόμενων από την μεγάλη κλοπή του μουσείου της Κορίνθου το 1990, αρχαιότητες που τελικά, σχεδόν όλες, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα. Επίσης, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Jerome Eisenberg, έχει αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ιταλία αρχαιότητες που απεικονίζονται στα κατασχεμένα αρχεία Medici και Becchina.

Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια