Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ερευνητές του Vlochos Archaeological Project αποκαθιστούν την αλήθεια στα περί ανακάλυψης «χαμένης αρχαίας πόλης»

Δηλώνουν χαρούμενοι για την προσοχή από τα διεθνή μέσα, αλλά κάνουν λόγο και για παραπλανητικές πληροφορίες.




Ερευνητές του Vlochos Archaeological Project αποκαθιστούν την αλήθεια στα περί ανακάλυψης «χαμένης αρχαίας πόλης»

Δηλώνουν χαρούμενοι για την προσοχή από τα διεθνή μέσα, αλλά κάνουν λόγο και για παραπλανητικές πληροφορίες.

Με μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα του αρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος στον Βλοχό Θεσσαλίας (Vlochos Archaeological Project ή VLAP), οι ερευνητές απαντούν στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την εύρεση μιας άγνωστης αρχαίας πόλης στην περιοχή. 

«Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στον Βλοχό είναι γνωστά εδώ και 200 χρόνια», αναφέρουν στην ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ χαρούμενοι για την προσοχή από τα διεθνή μέσα, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν παραπλανητικές πληροφορίες σε κάποιες από τις αναφορές.





«Είναι μόνο η κατάσταση της πόλης που μπορεί να επιβεβαιωθεί από το νέο πρόγραμμα. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με το τι αντιπροσωπεύουν τα αρχαία κατάλοιπα, όλες βασισμένες σε μη συστηματικές παρατηρήσεις. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του VLAP δείχνουν ότι τα κατάλοιπα στον Βλοχό ανήκουν όντως σε ένα αρκετά μεγάλο αστικό οικισμό. Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στην περιοχή είναι γνωστά στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και ότι η συνεργασία μας εστιάζεται στην ανακάλυψη άγνωστων πτυχών του χώρου», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το ερευνητικό πρόγραμμα VLAP είναι μια ελληνική, σουηδική και βρετανική συνεργασία. «Αντίθετα από ό,τι αναφέρεται από ορισμένους, το VLAP είναι μια συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Καρδίτσας και του Σουηδικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Οι αρχαιολόγοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τα Πανεπιστήμια του Γκέτεμποργκ και του Μπούρνμαουθ δουλεύουν στον χώρο δίπλα-δίπλα με ίσες ευθύνες. Λυπούμαστε αν κάποιες από τις επικεφαλίδες των ΜΜΕ είναι λίγο υπερβολικές και ελπίζουμε το μικρό μας μπλογκ να διαλευκάνει καλύτερα το θέμα», καταλήγει η ανακοίνωση.   

Ο Βλοχός, όπου έχει εντοπιστεί η αστική περιοχή των κλασικών-ελληνιστικών χρόνων, ανήκει στον Δήμο Παλαμά. Η έρευνα, που ξεκίνησε το 2016, θα συνεχιστεί και το 2017, με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  


Πηγή: LiFO


Δεν υπάρχουν σχόλια