Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ημερίδα για το αρχαίο ύφασμα

Ημερίδα με θέμα το αρχαίο ύφασμα διοργανώνει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (9:00-13:3...

Ημερίδα για το αρχαίο ύφασμα

Ημερίδα με θέμα το αρχαίο ύφασμα διοργανώνει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (9:00-13:30). Μια πλειάδα ειδικών επιστημόνων, αρχαιολόγων και συντηρητών, θα ξεδιπλώσει πτυχές της αρχαίας ελληνικής υφαντουργίας από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους.

Η ημερίδα επιχειρεί να προσφέρει ένα πανόραμα των ερευνητικών εργασιών των τελευταίων 25 χρόνων στην Ελλάδα. Από την πρωτογεωμετρική Εύβοια και την κλασική Αθήνα έως τις υστεροκλασικές Αιγές και τον βυζαντινό Μυστρά χρυσοΰφαντα, μάλλινα, λινά, βαμβακερά υφάσματα θα προσεγγιστούν από τη σκοπιά των τεχνικών ύφανσης, της εικονογραφίας, των γραπτών πηγών, της ανασκαφικής τεκμηρίωσης και της συντήρησης, ενώ για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο σύνολό τους τα αρχαία υφάσματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ημερίδα για το αρχαίο ύφασμα
Το ύφασμα από το Λευκαντί, όπως αποκαταστάθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 1981και παρουσιάζεται προσωρινά στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου στο πλαίσιο της ημερίδας

Ημερίδα για το αρχαίο ύφασμα
Το χρυσοΰφαντο ύφασμα των Αιγών, που βρέθηκε μέσα στη χρυσή λάρνακα της γυναικείας ταφής στον προθάλαμο του τάφου του Φιλίππου του Β και εκτίθεται στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών

Ημερίδα για το αρχαίο ύφασμα
Λεπτομέρεια αρχαϊκού ταφικού υφάσματος από το Άργος, φωτογραφία
της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάζεται στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου, μέσα στην ιστορική του προθήκη, το σπάνιο εύρημα του υφάσματος από τη θέση Τούμπα στο Λευκαντί Ευβοίας, που χρονολογείται στους πρωτογεωμετρικούς χρόνους (10ος αι. π.Χ.). Το μεγάλο ορθογώνιο λινό ύφασμα είχε βρεθεί μέσα σε χάλκινο αγγείο πάνω στην τέφρα ενός επιφανούς νεκρού, σε εξαιρετική κατάσταση χάρη στις προστατευτικές ιδιότητες του χαλκού. Ξεχωριστές ταινίες από ύφασμα, διακοσμημένες με γεωμετρικά μοτίβα, συμπλήρωναν το υφασμάτινο σύνολο.

Οι ομιλίες θα μαγνητοσκοπηθούν και θα αναρτηθούν στην επιστημονική ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη (http://www.blod.gr/).


Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται προεγγραφή. Η είσοδος του αμφιθεάτρου είναι στην οδό Τοσίτσα 1.

Το πρόγραμμα της ημερίδας.

Πηγή: Κ. Χουζούρη, Πεμπτουσία, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια