Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Πράσινο φως» για έργα ανάπλασης στην Αμφίπολη

Τη συντήρηση και την ανάδειξη του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, επισημαίνοντας ωστόσο ...

«Πράσινο φως» για έργα ανάπλασης στην Αμφίπολη

Τη συντήρηση και την ανάδειξη του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει χωρίς βιασύνη, γιατί, όπως είπε, «η ανασκαφή στην αρχική της φάση έγινε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς και δόθηκε για επικοινωνιακούς λόγους μια έμφαση στην ταχύτητα, παρότι υπήρχαν πάρα πολλές φωνές που αγωνιούσαν για την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Σερρών της ΝΔ Φωτεινής Αραμπατζή, η κυρία Κονιόρδου έκανε γνωστό ότι θα δοθούν 2 εκατ. ευρώ μέσα από δύο προγράμματα στην Αμφίπολη, το 1 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 και το άλλο από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg.

Όπως ανέφερε η υπουργός, στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει πρόταση προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ για την οριστική διαμόρφωση του τύμβου, την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και του περιβόλου και γενικά για την ανάδειξή του.

Άλλο 1 εκατ. ευρώ θα προέλθει από το Interreg και προβλέπει τη στερέωση εσωτερικά του μνημείου, προκειμένου αυτό να μην καταρρεύσει και την κατασκευή διαδρόμων περιήγησης. Μέσω του ίδιου προγράμματος θα δοθούν χρήματα ώστε να αναμορφωθεί το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, να ανακαινιστεί το παλιό σχολείο, να δημιουργηθεί ένα κέντρο πληροφόρησης και ένας χώρος εκδηλώσεων.

Ειδικά για το Interreg η υπουργός τόνισε ότι «επειδή στο πρόγραμμα μπορούσε να ενταχθεί μόνο ένα έργο πολιτισμού και παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου στη Μακεδονία, ήταν περισσότερες, επιλέξαμε την Αμφίπολη κατά προτεραιότητα».

Ρυθμοί

Σύμφωνα με την κ. Κονιόρδου, η αρχαιολογική κοινότητα δέχτηκε μεγάλη πίεση για να επιταχύνει τους ρυθμούς κι αυτό έθεσε σε κίνδυνο το μνημείο. «Βεβαίως και θέλουμε την επισκεψιμότητα, αλλά όταν ένα μνημείο δεν είναι έτοιμο, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν κομμάτια του».

Η Λ. Κονιόρδου ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπουργείο «έχει ήδη απαλλοτριώσει τις απαραίτητες εκτάσεις» για να συνεχιστεί η ανασκαφή.

«Το υπουργείο δεν έχει καν προχωρήσει ακόμη στην κατάθεση τεχνικών δελτίων για να "τρέξουν" τα έργα στο ΕΣΠΑ, αλλά και το Interreg δεν έχει ακόμη εγκριθεί -αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα. Επιπλέον, το Interreg είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα του Δήμου Αμφίπολης με τον αντίστοιχο του Μπαλγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας και από το 1 εκατ. ευρώ, μόνο οι 87.600€ αφορούν τον τύμβο Καστά, τα υπόλοιπα χρήματα είναι για όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης» απαντά μέσω του «Έθνους» η Φ. Αραμπατζή. Παράλληλα, έκανε λόγο για «τραγική και υποβολιμαία υποτίμηση του υπέρλαμπρου μνημείου από την κυβέρνηση». Για πλήρη εγκατάλειψη του ταφικού μνημείου κάνει λόγο ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, ζητώντας από την Πολιτεία να «τρέξει» τις διαδικασίες ώστε να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα.

«Εδώ και 1,5 χρόνο ο χρόνος έχει παγώσει στο ταφικό μνημείο. Δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η συντήρηση και η ανάδειξη του πολύ σπουδαίου αυτού μνημείου που θα προβάλλει τη χώρα μας διεθνώς» μας είπε ο κ. Μελίτος.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος , Κ. Πουλακίδης, Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια