Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διοικητική ιεραρχία και συνεργατικότητα στη μινωική νεοανακτορική περίοδο

Μινωικά σφραγίσματα από το Ακρωτήρι Θήρας (αρχείο της Ανασκαφής Ακρωτηρίου Θήρας, Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία). Στο πλαίσιο τ...


Μινωικά σφραγίσματα από το Ακρωτήρι Θήρας
(αρχείο της Ανασκαφής Ακρωτηρίου Θήρας, Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία).
Στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της κ. Άρτεμις Καρναβά (Inscriptiones Graecae - Ακαδημία Επιστημών Βερολίνου-Βραδεμβούργου) με τίτλο «Διοικητική ιεραρχία και συνεργατικότητα στη μινωική νεοανακτορική περίοδο», την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, μετρό Ακρόπολης).

Η νεοανακτορική περίοδος στην Κρήτη, η εποχή που εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού μορφώματος που ονομάζουμε μινωικό, είναι μία περίοδος κατά την οποία εισήχθηκαν και παγιώθηκαν στην κοινωνία ορισμένες καινοτομίες. 

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα κρατικό διοικητικό σύστημα, το οποίο έκανε χρήση της γραφής και των σφραγίδων ως διακριτικά σημεία της εξουσίας, αλλά και ως μέσα ελέγχου. Χρησιμοποιώντας ως σημείο αφετηρίας σφραγίσματα που ανευρέθηκαν στο Ακρωτήρι Θήρας θα εξετάσουμε πώς φαίνεται να ήταν οργανωμένο αυτό το καινοφανές σύστημα, ποιά ήταν τα χαρακτηριστικά του και οι δυνατότητές του. Ύστερα από έναν και πλέον αιώνα έρευνας στα μινωικά συστήματα γραφής και ενσφράγισης το μινωικό Νεοανακτορικό διοικητικό σύστημα αναδεικνύεται στο πλαίσιο της μελέτης του αρχαίου κόσμου ως μία πολύπλοκη, μοναδική και πρωτότυπη εφεύρεση, ένα σύστημα υψηλής κοινωνικής αξίας κατά την περίοδο της ακμής του.


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια