Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μαθήματα φωτιάς στον Άγιο Πατάπιο

Η χρήση της φωτιάς στην καθημερινή και δημόσια ζωή των Βυζαντινών ήταν το αντικείμενο εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές δημοτικών...

Μαθήματα φωτιάς στον Άγιο Πατάπιο

Η χρήση της φωτιάς στην καθημερινή και δημόσια ζωή των Βυζαντινών ήταν το αντικείμενο εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές δημοτικών σχολείων του νομού, το οποίο υλοποιήθηκε μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του μεταβυζαντινού και πρόσφατα αποκαταστημένου ναού του Αγίου Παταπίου στη Βέροια.

Οι μαθητές έμαθαν για τη σημασία του φωτός, γνώρισαν τα μέσα φωτισμού και τους διάφορους συμβολισμούς τους, έφεραν στον νου τους την εικόνα της λαμπαδηφορίας των νεοφώτιστων από το βαπτιστήριο στην επισκοπική εκκλησία της πρωτοβυζαντινής Βέροιας και ανακάλυψαν τις φλόγες των λαμπάδων και των κεριών στην παράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Μυστικού Δείπνου, αλλά και τις φλόγες της προσευχής στο κερί.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο πλαίσιο της δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού, που φέτος είχε θέμα τις «Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς».

Το εργαστήριο επιμελήθηκε η εικαστικός Βάσω Σιδηροπούλου-Καραμήτσου και στον νάρθηκα του Αγίου Παταπίου, μέσα σε ένα σκηνικό με όλους τους σχετικούς συμβολισμούς, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επικεντρωθούν ζωγραφικά στη φλόγα του κεριού και της καντήλας.

Μαθήματα φωτιάς στον Άγιο Πατάπιο
Μαθητές σχολείων στον πρόσφατα αποκατεστημένο ναό του Αγίου Παταπίου στη Βέροια
Παιχνίδι με κερί

Με κέφι και μεγάλη προθυμία έφτιαξαν κεριά με κολάζ, «άναψαν» τη φλόγα του κεριού στον ομαδικό πίνακα, τον οποίο είχε προετοιμάσει προηγουμένως η εκπαιδεύτρια, «ζωντάνεψαν» το δέντρο της ελιάς και κρέμασαν σε αυτό πήλινα χειροποίητα καντηλάκια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σημειολογία του ναού του Αγίου Παταπίου, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων θρησκευτικών μνημείων, ενός παλαιοχριστιανικού βαπτιστηρίου του 4ου αιώνα και μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα. Αρχικά διατηρούσε τη μορφή τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, αλλά στις αρχές του 16ου αιώνα ανακατασκευάστηκε διατηρώντας μόνο το ιερό το οποίο ενσωματώθηκε ως διακονικό στον νεότερο και μεγαλύτερο ναό.

Ο Άγιος Πατάπιος διατηρεί σήμερα τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον αρχικό ναό τον 15ο αιώνα έως τον 18ο αιώνα. Οι παλαιότερες τοιχογραφίες που σώζονται βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του αρχικού κτίσματος και περιλαμβάνουν εντυπωσιακές παραστάσεις όπως εκείνες της Θεοτόκου, του Ευαγγελισμού και της Σταύρωσης, ενώ υπάρχουν μεταγενέστερες αγιογραφίες που χρονολογούνται στις αρχές του 17ου αιώνα, μεταξύ των οποίων οι Άγιοι Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Άγιος Πατάπιος με τη Θεοτόκο και τον Χριστό.

Ο ναός του Αγίου Παταπίου βρίσκεται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο που αποτελούσε το κέντρο της αρχαίας αλλά και της παλαιοχριστιανικής Βέροιας.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια