Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το ψηφιδωτό του Ποσειδώνα

Ψηφιδωτό που απεικονίζει τον θεό Ποσειδώνα Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα Άδανα έφεραν στο φως ένα σπάνιο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον...

Το ψηφιδωτό του Ποσειδώνα
Ψηφιδωτό που απεικονίζει τον θεό Ποσειδώνα
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα Άδανα έφεραν στο φως ένα σπάνιο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον αρχαίο θεό της θάλασσας, Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χρονολογείται στον 3ο με 4ο αιώνα μ.Χ..

Το ψηφιδωτό του Ποσειδώνα βρέθηκε στο frigidarium (στη μεγάλη πισίνα με κρύο νερό ενός ρωμαϊκού λουτρού) αρχαίου ρωμαϊκού λουτρού στην αρχαία πόλη των Αιγών της Κιλικίας, που έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος 1ου βαθμού στην Τουρκία. Το κάτω μέρος του ψηφιδωτού περιέχει μισοκατεστραμμένη γραφή στα ελληνικά: «ΧΑΙΡΕΤΕ ΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ» (σημ: μετάφραση από αγγλικά).

Ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας των Αδάνων, Sabri Tari δήλωσε ότι η σημερινή παραλιακή περιοχή Yumurtalik ονομαζόταν "Αιγές" στην αρχαία εποχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πόλη χρησίμευε ως ναυτική βάση στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενώ ήταν επίσης διάσημη για το Ασκληπιείο της. «Ένας από τους τρεις μεγάλους ναούς  του αρχαίου κόσμου για τον θεό Ασκληπιό βρίσκεται σε αυτή την πόλη», πρόσθεσε.

Το ψηφιδωτό του Ποσειδώνα
Το ψηφιδωτό διακοσμεί το frigidarium ρωμαϊκού λουτρού και φέρει ελληνική επιγραφή
H περιοχή είναι πλούσια σε ιστορικά μνημεία,  ενώ έχει αποκαλυφθεί ψηφιδωτό που απεικονίζει τον θεό της αγάπης, Έρωτα.

«Βρήκαμε ένα νέο ψηφιδωτό κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών. Το ψηφιδωτό του Ποσειδώνα, το οποίο είναι ένα σπάνιο όσον αφορά την ομορφιά του, ήρθε στο φως στο frigidarium του λουτρού», είπε.


O Nedim Dervişoğlu,  αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου των Αδάνων δήλωσε ότι συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη σημασία στις ανασκαφές με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού της επαρχίας, με πολλές ανασκαφές να πραγματοποιούνται σε διαφορετικά μέρη της πόλης.

«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, βρήκαμε ένα ψηφιδωτό που καλύπτει χώρο 11,39 τετραγωνικών μέτρων. Χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη. Η απεικόνιση στο νοτιοανατολικό τμήμα του ψηφιδωτού έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ η απεικόνιση στα βόρεια δείχνει τον θεό Ποσειδώνα να κρατά τρίαινα. Υπάρχουν δελφίνια δεξιά και αριστερά του. Όταν οι ανασκαφές ολοκληρωθούν γύρω από το ψηφιδωτό, θα κατανοήσουμε το νόημα της παράστασης. Πιστεύουμε ότι χρονολογείται στον 3ο ή 4ο αι. μ.Χ.», δήλωσε ο Dervişoğlu.




Δεν υπάρχουν σχόλια