Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Άγγελος Δεληβοριάς

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύθηκε ο αρχαιολόγος και ιστορικός της...

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Άγγελος Δεληβοριάς

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύθηκε ο αρχαιολόγος και ιστορικός της τέχνης, ομότιμος ήδη καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επί 40 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η προσφώνηση έγινε από τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγητή Παντελή Νίγδελη, ο χαιρετισμός από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητή Δημήτριο Μαυροσκούφη. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητή Περικλή Μήτκα, ενώ τον έπαινο του τιμώμενου εκφώνησε η καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεοδοσία Στεφανίδου Τιβερίου.

«Πρόκειται για προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, αναγνωρισμένη από την ακαδημαϊκή κοινότητα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Για εμάς τους κλασικούς αρχαιολόγους ένας λόγος παραπάνω. Τον εκτιμούμε πολύ ως μελετητή της κλασικής αρχαιολογίας, αλλά και γενικότερα για την προσφορά του στον πολιτισμό. Το έργο του στο Μουσείο Μπενάκη άπτεται όλων των εποχών, από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Θεοδοσία Στεφανίδου Τιβερίου.

Γεννημένος στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1937, ο Άγγελος Δεληβοριάς μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ από το 1965 και εξής υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στις αρχαιολογικές εφορείες Αθηνών, Αχαΐας και Λακωνίας - Αρκαδίας, διεξάγοντας ανασκαφικές έρευνες και μουσειακές εργασίες.

Το 1973 εξελέγη διευθυντής στο Μουσείο Μπενάκη, θέση στην οποία υπηρέτησε επί 41 έτη, ως το 2014. Παράλληλα, το 1992 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1956 εισήχθη και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην αντίστοιχη Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι μέλος πολλών ανώτατων πνευματικών ιδρυμάτων ελληνικών και ξένων και μέλος διεθνών επιστημονικών επιτροπών, ενώ έχει γίνει αποδέκτης πολλών τιμητικών διακρίσεων σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην αντιφώνηση και ομιλία του ο νέος επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ αναφέρθηκε στο «Ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα. Ένα ερευνητικό πρόγραμμα εν εξελίξει». Στο ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα (περί τα 5 χλμ. νότια της Σπάρτης) -ένα πανάρχαιο μυστηριακό κέντρο της αρχαίας Σπάρτης- βρίσκεται σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα. Η ανασκαφή του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά και φέρνει στο φως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ιερά με έναρξη ζωής στα γεωμετρικά χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα διαφωτίζει αργά, αλλά με επιμονή και υπομονή το θέμα του ναού (Θρόνου) του Απόλλωνα, που έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες μέχρι σήμερα. Η έρευνα πραγματοποιείται κάτω από δυσχερείς συνθήκες, διότι το Ιερό έχει υποστεί εκτεταμένη καταστροφή κατά το παρελθόν. 


Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια