Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οδοιπορικό σε έναν ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο

Ηραίο, στην άκρη των βράχων, στις παρυφές του λιμανιού, στη θέα του Κορινθιακού... Ένα οδοιπορικό απόστασης περίπου μίας ώρας από την ...

Οδοιπορικό σε έναν ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο

Ηραίο, στην άκρη των βράχων, στις παρυφές του λιμανιού, στη θέα του Κορινθιακού... Ένα οδοιπορικό απόστασης περίπου μίας ώρας από την Αθήνα, που οργανώνει η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια», την Κυριακή 22 Μαΐου, σε έναν ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο  γεμάτο πνευματικότητα, αφιερωμένο στη θεά Ήρα.

Ο αρχαιολογικός χώρος Ηραίου βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου, στο τέρμα της χερσονήσου της Περαχώρας. Εκτός του ιερού της Ήρας, στην περιοχή, έχουν αποκαλυφθεί τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού, μία στοά σε σχήμα Γ, μια μεγάλη υδροδεξαμενή, αίθουσες φαγητού και ένας δεύτερος μικρότερος ναός.

Κέντρο ήταν το ιερό της Ήρας, στο λιμανάκι κάτω από τον σημερινό φάρο Μελαγκάβι. Η περιοχή, κατά τα προρωμαϊκά χρόνια, αποτελούσε ζωτικό τμήμα της κορινθιακής γης. Η κορινθιακή τέχνη των γεωμετρικών και των αρχαϊκών χρόνων θα ήταν ατελέστατα γνωστή, χωρίς τα ευρήματα της Περαχώρας.

Οδοιπορικό σε έναν ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο

Οδοιπορικό σε έναν ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο

Οδοιπορικό σε έναν ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο

Οι ανασκαφές (1930 - 1933) εκτείνονται σε όλη την περιοχή του Ηραίου και στα γειτονικά ιερά Ήρας Ακραίας και Λιμενίας. Η έρευνα επεκτάθηκε έως τη λίμνη της Βουλιαγμένης, όπου βεβαιώθηκαν κατάλοιπα νεολιθικής, πρώιμης ελλαδικής, αλλά και μυκηναϊκής εποχής, ενώ εικάζεται ότι εδώ υπήρχε σημαντική πόλη με το όνομα Ηραίον.

Αν και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τον έλεγχο της περιοχής από το Άργος, τα Μέγαρα ή την Κόρινθο, πιθανότερη φαίνεται η εκδοχή να ήταν υπό τον έλεγχο της τελευταίας, καθώς η είσοδος του ιερού ήταν προσανατολισμένη προς τα αρχαία λιμάνια της Κορίνθου. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, εδώ χτίστηκαν ιδιωτικές οικίες, δείγμα πως η περιοχή δεν ήταν πλέον ιερή.

Η εκδρομή συμπεριλαμβάνει περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, με τις γνωστές φιλοσοφικές προεκτάσεις, στις οποίες δίδει πάντα έμφαση η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια», με την απαραίτητη συνοδεία άθλησης. Η άθληση θα αφορά στην κολύμβηση και θα γίνει στη γειτονική λίμνη της Βουλιαγμένης, όπου θα είναι και ο τελικός προορισμός.

Το Ηραίο, δίπλα στο κύμα, προσφέρεται ως τόπος ενδοσκόπησης, φιλοσοφικής αναζήτησης, άσκησης νου και σώματος.


Πληροφορίες

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαΐου. 

Ώρα συνάντησης: 11.30, μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου. 
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:  τηλ.: 6979 566474.



Δεν υπάρχουν σχόλια