Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα μοναδικό ταξίδι προς την Ιθάκη

Η Όλια Λαζαρίδου απήγγειλε στίχους από την Οδύσσεια του Ομήρου «Ανδρα μοι έννεπε, μούσα, πολύτροπον...» : οι πρώτοι στίχοι της Οδύσσει...

Ένα μοναδικό ταξίδι προς την Ιθάκη
Η Όλια Λαζαρίδου απήγγειλε στίχους από την Οδύσσεια του Ομήρου
«Ανδρα μοι έννεπε, μούσα, πολύτροπον...»: οι πρώτοι στίχοι της Οδύσσειας του Ομήρου αντήχησαν χθες το πρωί στην υπέροχη αίθουσα του Βωμού, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σημαίνοντας την έναρξη μιας μαραθώνιας απαγγελίας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων. 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρέθηκε στο επίκεντρο των εορτασμών καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του.

Από το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα αναγνώστηκαν και οι 24 ραψωδίες του μεγάλου ηρωικού έπους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Χατζόπουλου, από σημαντικούς πρωταγωνιστές του Εθνικού Θεάτρου, μεταξύ των οποίων και οι Φένια Παπαδόδημα, Εύα Κοταμανίδου, Ολια Λαζαρίδου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Λυδία Κονιόρδου, Μάνια Παπαδημητρίου, Κάτια Δανδουλάκη, Θέμις Μπαζάκα, Πέμη Ζούνη, Αγγελος Παπαδημητρίου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Χρήστος Λούλης, Τάσος Αντωνίου κ.ά.

Αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην αίθουσα για να απολαύσει αυτή την ιδιαίτερη θεατρική ανάγνωση. Ανάμεσά τους άτομα νεαρής αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, γονείς με τα παιδιά τους, μαθητές και δάσκαλοι που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, ένα μοναδικό «πάντρεμα» των τεχνών των μουσών. Ο ομηρικός λόγος, με φόντο τις μοναδικές ελληνικές αρχαιότητες-εκθέματα του μουσείου, έμοιαζε να βρίσκεται στο φυσικό του τοπίο και αντηχούσε πιο ζωντανός από ποτέ! Παρασυρμένο το κοινό έκανε μαζί με τον Οδυσσέα το ταξίδι προς την Ιθάκη, έζησε τις περιπέτειές του, ταυτίστηκε μαζί του, έγινε πιο σοφό από τις εμπειρίες του και στο φινάλε ένιωσε τη λύτρωση της άφιξης στον πολυπόθητο προορισμό. «Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Είχα παρακολουθήσει κάποιες από τις ραψωδίες της Οδύσσειας στο Εθνικό Θέατρο και ήρθα σήμερα για να ακούσω και τις υπόλοιπες» μας λέει μια νεαρή κοπέλα ενώ η κυρία που καθόταν δίπλα της συμπληρώνει με νόημα πως «τέτοιου είδους πολιτιστικές δράσεις πρέπει να γίνουν θεσμός, καθώς παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και αρέσουν πολύ στον κόσμο».

Ένα μοναδικό ταξίδι προς την Ιθάκη

«Ψυχή» της διοργάνωσης η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δρ Μαρία Λαγογιάννη, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Έθνος»: «Τέτοιες ποιοτικές και μεγάλες συνέργειες δίνουν δύναμη σε όλους τους φορείς, δίνουν δύναμη σε όλους μας. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για όλα τα μουσεία του κόσμου. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών και νιώθω εξαιρετικά ευτυχής για όλο αυτό που συμβαίνει εδώ σήμερα».

Η ολοήμερη θεατρική ανάγνωση διακόπηκε μόνον το απόγευμα για να απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς και να ακουστούν οι ομιλίες του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη και της κ. Λαγογιάννη. Το «διάλειμμα» αυτό έκλεισε μουσικά με τη συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα συνεχιστούν μέχρι τις 22 Μαΐου με την παρουσίαση σειράς πολιτιστικών δράσεων, ενώ θα κορυφωθούν στις 3 Οκτωβρίου με τα εγκαίνια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες».


Πηγή: Α. Κουκά, Έθνος
Φωτογραφίες: Θ. Γαλανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια