Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξανά στην Ιταλία η επιστολή του Κολόμβου για την ανακάλυψη της Αμερικής

Η επιστολή με την οποία ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακοίνωνε πως ανακάλυψε την Αμερική επέστρεψε στην Ιταλία. 

Ξανά στην Ιταλία η επιστολή του Κολόμβου για την ανακάλυψη της Αμερικής

Η επιστολή με την οποία ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακοίνωνε πως ανακάλυψε την Αμερική επέστρεψε στην Ιταλία. 

Ενώ βρισκόταν στο δρόμο της  επιστροφής από την Αμερική, την οποία είχε μόλις ανακαλύψει, ο Κολόμβος έγραψε στις 15 Φεβρουαρίου 1493 μια επιστολή σχετικά με την ανακάλυψή του.

Μόλις έφτασε στην Ευρώπη, πολλά αντίγραφα της επιστολής σε διάφορες γλώσσες απεστάλησαν σε ευρωπαϊκές χώρες για να γίνει γνωστή η είδηση. 

Από αυτά τα αντίγραφα επιβίωσαν ελάχιστα, μεταξύ των οποίων και ένα στη Φλωρεντία. Όμως η επιστολή εκλάπη από την βιβλιοθήκη Riccardiana και οι κλέφτες την αντικατέστησαν με πλαστό αντίγραφο.

Κανείς δεν το πήρε είδηση μέχρι το 2012. Το ανακάλυψαν όταν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρώμης, η οποία έχει επίσης ένα αντίγραφο της επιστολής του Κολόμβου, διαπίστωσε και το δικό της έγγραφο είχε κάποια στιγμή κλαπεί και αντικατασταθεί με ένα πλαστό. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν  την αρχική επιστολή που ανήκε στην βιβλιοθήκη Riccardiana.

Η επιστολή είχε κλαπεί τουλάχιστον πριν από 23 χρόνια, καθώς αγοράστηκε από ιδιώτη σε δημοπρασία το 1992 έναντι 400.000 ευρώ. Στη συνέχεια την δώρισε στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον το 2004. Η επιστολή σήμερα αποτιμάται ότι αξίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σε δελτίο Τύπου η ιταλική αστυνομία είπε ότι κατάφερε να εντοπίσει το έγγραφο χάρη στην «αποδοτική συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές για την παράνομη διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης».

Η επιστολή είναι εξαιρετικής ιστορικής σημασίας και παρουσιάστηκε στον ιταλικό Τύπο την Τετάρτη.

Το «γράμμα του Κολόμβου» παραδόθηκε την Τετάρτη από τον αμερικανό πρέσβη στην Ιταλία, κατά την διάρκεια ειδικής τελετής, στον υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης Ρέντσι, τον Ντάριο Φραντσεσκίνι, καθώς και στον επικεφαλής του ειδικού τμήματος των καραμπινιέρων που δραστηριοποιείται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ιταλία, Τζον Φίλιπς, αποκάλεσε το γεγονός «συμβολικό που δείχνει το επίπεδο της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».


Πηγή: in.gr, The TOC, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια