Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ποδαρικό» από 150 πρόσφυγες

Οι πρώτοι επισκέπτες του νέου εντυπωσιακού Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, που ετοιμάζεται να εγκαινιαστεί σε έναν χρόνο από σήμερα,...

«Ποδαρικό» από 150 πρόσφυγες

Οι πρώτοι επισκέπτες του νέου εντυπωσιακού Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, που ετοιμάζεται να εγκαινιαστεί σε έναν χρόνο από σήμερα, ήταν 150 πρόσφυγες από τη Συρία που βρέθηκαν στη Βεργίνα, έπειτα από πρόσκληση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελικής Κοτταρίδη.

Επίσης ξεναγήθηκαν από την ίδια και τους συνεργάτες της και στους βασιλικούς τάφους, όπου θαύμασαν τα εκθέματα και άκουσαν για την αρκετά οικεία στους ίδιους ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας.

«Η φετινή γιορτή των Μουσείων ήταν για όλους μας πολύ ξεχωριστή! Προσκεκλημένοι μας ήταν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη γειτονιά μας, Σύροι από τη Χομς, το Χαλέπι (τη Βέροια του Σέλευκου), τη Μααλούλα, τα βασανισμένα περίχωρα της Δαμασκού... Κούρδοι από το Κομπάνι και τα χωριά της μεθορίου... ένα μωράκι δυο μηνών που γεννήθηκε στο δρόμο της εξόδου... πολλά νήπια, πολλά παιδάκια, νεαρά αγόρια και κορίτσια, ζευγάρια που άνοιξαν τα φτερά τους στην ελπίδα, γονείς που πήραν το μέγα ρίσκο για να γλυτώσουν τα παιδιά τους από τον τρόμο...» ανέφερε η κ. Κοτταρίδη.


«Ελπίζω να καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε μια πιο τακτική επαφή. Tα παιδιά διψάνε για γνώσεις και παιχνίδι και ένα από τα επόμενα εκπαιδευτικά μας θα σχεδιαστεί ειδικά για τα προσφυγάκια μας...» συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι γνώριζαν για τον Μέγα Αλέξανδρο, τον «Ισκεντέρ», όπως τον διδάχτηκαν στο σχολείο, που πέρασε από τη χώρα τους και άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, κατάγονται από το Χαλέπι, την ελληνιστική Βέροια του Σέλευκου Α' Νικάτορος, διαδόχου του Μακεδόνα στρατηλάτη, και δεν έκρυβαν την έκπληξή τους που η τραγική ιστορική συγκυρία (ο πόλεμος και η προσφυγιά) τούς έφερε σε αυτά τα μέρη, όπως είπε στο «Έθνος» η κ. Κοτταρίδη.

Το κέντρο προσφύγων της Αγίας Βαρβάρας, όπου φιλοξενούνται τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από τη Βέροια, πόλη καταγωγής του Σέλευκου, και από τη Βεργίνα, πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας.

Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, οι περισσότεροι από τους οποίους είπαν πως έβγαιναν για πρώτη φορά από τον καταυλισμό, ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόσκληση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, η οποία τους υποδέχθηκε στη Βεργίνα. «Στους βασιλικούς τάφους τούς μιλήσαμε για την ιστορία της γενιάς του Αλέξανδρου... Φυσικά τον ήξεραν. Στην πατρίδα τους η κληρονομιά του υπάρχει ακόμη», ανέφερε η κ. Κοτταρίδη.

Οι προσκεκλημένοι στάθηκαν με δέος και θαυμασμό μπροστά στους βασιλικούς τάφους και στις προθήκες με τα χρυσά εκθέματα του μουσείου, ενώ συμμετείχαν σε ένα ειδικά προσαρμοσμένο σε αυτούς εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, όπου έκαναν «ποδαρικό».

«Ποδαρικό» από 150 πρόσφυγες

«Ποδαρικό» από 150 πρόσφυγες

«Ποδαρικό» από 150 πρόσφυγες

«Ποδαρικό» από 150 πρόσφυγες

«Ποδαρικό» από 150 πρόσφυγες

Εκεί έπαιξαν, γέλασαν και γευμάτισαν με το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, μίλησαν για την πατρίδα τους, τον πόλεμο, το ταξίδι της προσφυγιάς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα και τις αγωνίες τους για το μέλλον, ενώ τα παιδιά γέμισαν τον χώρο με τις χειροτεχνίες τους. Σε αυτές κυριάρχησε ως θέμα η ειρήνη. «Από τη γιορτή αυτή θέλουμε να κρατήσουμε το περιστέρι της ειρήνης που τα παιδιά μας χάρισαν αλλά και τη διαβεβαίωσή τους πως η Συρία μια μέρα θα ξαναγίνει μια όμορφη χώρα, όπως ήταν κάποτε», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου.

«Ποδαρικό» από 150 πρόσφυγες
Οι προσκεκλημένοι πρόσφυγες συμμετείχαν και σε ένα ειδικά
προσαρμοσμένο σε αυτούς εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών αναμένεται να ανοίξει σε έναν χρόνο και τα εγκαίνιά του σχεδιάζεται να συνδυαστούν με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β' από τον Μανόλη Ανδρόνικο, όπως είπε στο «Εθνος» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

«Το έχουμε παραλάβει και ετοιμάζουμε τις εκθέσεις του, με σκοπό να το εγκαινιάσουμε μετά το καλοκαίρι του 2017. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από τις διαδικασίες κάποιων διαγωνισμών», ανέφερε η κ. Κοτταρίδη.

Το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, που κόστισε κοντά στα 30 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, είναι ένα εξαιρετικό, εντυπωσιακό κτίριο, μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με λιτές γραμμές και απλά γεωμετρικά σχήματα και ορθογώνιους όγκους, το οποίο δεσπόζει στην είσοδο της Βεργίνας.

Τα εγκαίνια συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ανακάλυψη του τάφου του Φίλιππου Β'  από τον Μανόλη Ανδρόνικο (1977), καθώς και με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τα εγκαίνια του Μουσείου Βασιλικών Τάφων (1997).


Πηγή: Β. Ιγνατιάδης, Έθνος , Α. Ανδίρα, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια