Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ιστορία της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας: Από την Ρώμη στο Βυζάντιο

Μέσα από ένα βίντεο 10 λεπτών μαθαίνουμε την εξέλιξη του Ρωμαϊκού Πολιτισμού από την πόλη Κράτος το 753 π.Χ έως το τέλος της Βυζαντιν...



Η ιστορία της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας: Από την Ρώμη στο Βυζάντιο

Μέσα από ένα βίντεο 10 λεπτών μαθαίνουμε την εξέλιξη του Ρωμαϊκού Πολιτισμού από την πόλη Κράτος το 753 π.Χ έως το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1479 μ.Χ.

Χρονολογία ίδρυσης της πόλης της Ρώμης, από την παράδοση, είναι το έτος 753 π.Χ.. Ιδρυτής της θεωρείται ο Ρωμύλος, ένα ημιμυθικό πρόσωπο, που οριοθέτησε τα τείχη της Ρώμης και σκότωσε τον αδελφό του, Ρέμο, όταν αυτός άρχισε να έρχεται εμπόδιο στα σχέδια και το έργο του Ρωμύλου.

Η αυτοκρατορία μέσα στα χρόνια γιγαντώθηκε. Στα τα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. εκτεινόταν από τη Βρετανία ως τη Σαχάρα. Ανάμεσα στα ευαίσθητα σύνορα που εκτείνονταν κατά μήκος του Ρήνου, του Δούναβη και του Ευφράτη, υπήρχε μέχρι και την περίοδο του Μάρκου Αυρηλίου, ένα ομοιογενές κράτος που είχε γνωρίσει μία μακρά περίοδο ειρήνης.



Κομβικό σημείο είναι το 395 μ.Χ. όταν και ο Θεοδόσιος Α' πέθανε και όρισε στη διαθήκη του τη διαίρεση της αυτοκρατορίας σε δύο τμήματα, ανατολικό και δυτικό. Το δυτικό κομμάτι της (οι περιοχές από τη Βρετανία και την Ισπανία μέχρι το Ρήνο, την Ιλλυρία, την Μεγάλη Σύρτη και το Μαγκρέμπ) θα διοικούνταν από τον μικρότερο γιο του, τον Ονώριο, ενώ το ανατολικό κομμάτι της, δηλαδή οι περιοχές από την Ιλλυρία και το Δούναβη ως την Αρμενία τη Συρία και την Αίγυπτο) από τον μεγαλύτερο γιο του, Αρκάδιο. Αυτός ήταν και ο τελευταίος διαχωρισμός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στο βίντεο βλέπουμε την εξέλιξη της πρώιμη Βυζαντινή περίοδος (4ος αι.-6ος αι.), της Μεσοβυζαντινής περιόδου και της Υστεροβυζαντινής περιόδου.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς υπό τον Μωάμεθ Β' στις 29 Μαΐου του 1453, ήρθε μετά από μία μακρόχρονη επιθανάτια αγωνία, την οποία ακολούθησε η τελική καταστροφή. Η βυζαντινή αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει και η Πόλη έγινε πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.


Πηγή: The Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια