Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ναός Επικούρειου Απόλλωνα: Μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια του Μνημείου

Λύση στο πρόβλημα φύλαξης του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα αναζητά, μέσω ανακοίνωσής της, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαι...



Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα: Μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια του Μνημείου

Λύση στο πρόβλημα φύλαξης του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα αναζητά, μέσω ανακοίνωσής της, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), η οποία ζητά άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού, για τις ανάγκες του Μνημείου που βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο.


Κλειστός λόγω της συνταξιοδότησης των τριών εναπομείναντων αρχαιοφυλάκων και της αδυναμίας αντικατάστασής τους παραμένει τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, όπως καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων και τοπικοί φορείς. 

Μάλιστα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας αναγκάστηκε να αναθέσει σε εργατοτεχνίτες το καθήκον της φύλαξης του από τις 8 το πρωί έως τις 3 μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) κάνει λόγο για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» που «ήρθε δυστυχώς να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας την επισήμανση της ΠΕΥΦΑ, η οποία εδώ και χρόνια έχει σε όλους τους τόνους προσπαθήσει να καταδείξει το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Τώρα, αφού μετά τη συνταξιοδότηση και του τελευταίου αρχαιοφύλακα, ο χώρος ουσιαστικά έκλεισε για το κοινό, με συνέπειες, τόσο για το ίδιο το ΥΠΠΟΑ, όσο και για την τοπική κοινωνία, η οποία έχει ήδη εκφράσει μέσω των φορέων της την έντονη αντίδρασή της, αλλά κύρια δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια του Μνημείου που βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο», αναφέρει η Ένωση.


Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα: Μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια του Μνημείου

Ταυτόχρονα, η ΠΕΥΦΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, να καταλάβει το ζήτημα ασφάλειας που έχει δημιουργηθεί και να δώσει, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή, λύση με μόνιμο φυλακτικό προσωπικό, είτε μέσω της κινητικότητας, είτε, ακόμη καλύτερα, μέσω νέων προσλήψεων στον τομέα φύλαξης και πληροφόρησης». «Μέχρι τότε», λένε οι αρχαιοφύλακες, «να προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού, για να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης του Επικούρειου Απόλλωνα. 

Και βέβαια μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση, η μη αναφορά του υπουργού στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Βουλή, για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του φυλακτικού προσωπικού, για την ασφάλεια - φύλαξη και λειτουργία των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων».

Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα

Βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας και αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων.

Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.


Πηγή: Καθημερινή, NewsIt, Ναυτεμπορική, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο