Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

H Αίγυπτος εξετάζει προκλητική θεωρία για τον τάφο της Νεφερτίτης

Το διάσημο Μπούστο της Νεφερτίτης, ηλικίας 3.300 ετών, εκτίθεται στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου  Βρετανός αιγυπτιολόγος που υποστηρίζ...


H Αίγυπτος εξετάζει προκλητική θεωρία για τον τάφο της Νεφερτίτης
Το διάσημο Μπούστο της Νεφερτίτης, ηλικίας 3.300 ετών, εκτίθεται στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου 
Βρετανός αιγυπτιολόγος που υποστηρίζει ότι η Νεφερτίτη μπορεί να βρίσκεται σε άγνωστο θάλαμο του τάφου του Τουταγχαμών προσεκλήθη στο Κάιρο για να υπερασπιστεί τη μάλλον προκλητική θεωρία του.

Ο Νίκολας Ριβς, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, προκάλεσε αίσθηση τον περασμένο μήνα ανακοινώνοντας ότι ο Τουταγχαμών, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 19 ετών, μπορεί να ενταφιάστηκε βιαστικά στον τάφο που προοριζόταν αρχικά για τη βασίλισσα Νεφερτίτη.

Εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον τάφο του Τουταγχαμών, λέει ο καθηγητής, δείχνουν αχνές γραμμές κάτω από το επίχρισμα των τοίχων, ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχουν πόρτες που οδηγούν σε δύο επιπλέον θαλάμους. Η βασίλισσα Νεφερτίτη, υποστηρίζει, μπορεί να βρίσκεται σε έναν από τους δύο. Ο Ριβς υποστηρίζει επίσης ότι το σχέδιο του τάφου μαρτυρά πως σχεδιάστηκε για γυναίκα και όχι για άνδρα.

Όπως αναφέρει το Associated Press από το Κάιρο, το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι ο Ριβς θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τη θεωρία του με αιγύπτιους ειδικούς τον Σεπτέμβριο. Η ατζέντα μπορεί να περιλαμβάνει κοινή αποστολή στον τάφο του Τουταγχαμών, ο οποίος βρίσκεται Κοιλάδα των Βασιλέων κοντά στο Λούξορ.

Ο Άινταν Ντόντσον, αιγυπτιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δηλώνει επιφυλακτικός με τη θεωρία του Ριβς. «Η πιθανότητα ύπαρξης κρυφών θαλάμων πίσω από αυτούς τους τοίχους είναι λογική υπόθεση, μου φαίνεται όμως προβληματικό να πηδά κανείς σε συμπεράσματα για τη Νεφερτίτη» είπε.

Το ενδεχόμενο να κρύβεται εκεί ο τάφος της βασίλισσας «θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη» δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Ντάρνελ, καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Όπως επισήμανε, ο βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, ο οποίος ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών το 1922, ήταν «σχολιαστικός» στην καταγραφή όσων ήρθαν στο φως.

«Θα μου προκαλούσε μεγάλη έκπληξη αν ένας επιπλέον θάλαμος είχε ξεφύγει από την προσοχή του Κάρτερ, αλλά, από την άλλη πλευρά, πρέπει κανείς να αμφισβητεί όσα νομίζει ότι γνωρίζει, και είναι πράγματι μια ενδιαφέρουσα πιθανότητα» σχολίασε ο Ντάρνελ, προσθέτοντας ότι στηρίζει τις έρευνες του Ριβς.

Η ανακάλυψη του τάφου της Νεφερτίτης, η οποία έζησε περίπου από το 1370 έως το 1330 π.Χ, θα μπορούσε να λύσει κι ένα μεγάλο οικογενειακό μυστήριο, αφού ορισμένοι αιγυπτιολόγοι υποστηρίζουν ότι η πανέμορφη βασίλισσα ήταν μητέρα του Τουταγχαμών.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια