Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χίος: Βραβείο Europa Nostra για την αποκατάσταση του αρχοντικού «Αντουάνικο»

Οι εργασίες στο αρχοντικό περιελάμβαναν δομικές επισκευές, αποκατάσταση της κυρίως οικίας και μετατροπή βοηθητικών κτηρίων σε χώρους δι...


Χίος: Βραβείο Europa Nostra για την αποκατάσταση του αρχοντικού «Αντουάνικο»
Οι εργασίες στο αρχοντικό περιελάμβαναν δομικές επισκευές, αποκατάσταση της κυρίως οικίας και μετατροπή βοηθητικών κτηρίων σε χώρους διαμονής, κυρίως για χρήση κατά τις διακοπές, όπως επίσης και εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του συστήματος άρδευσης.
Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά  «Europa Nostra Award 2015» για την αποκατάσταση του αρχοντικού «Αντουάνικο», στη Χίο.

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν ακόμα o υπουργός Περιβάλλοντος  Κωστής Μουσουρούλης και η αν. υπουργός Πολιτισμού  Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ο αντιπρόεδρος της Europa Nostra Κώστας Καρράς, η γενική γραμματέας της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg - Mihailović, ο Έλληνας πρόξενος στη Σμύρνη Θεόδωρος Τσακίρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης  Ekrem Dermitas κ.ά.

Η αποκατάσταση του «Αντουάνικου» – του κτίσματος αλλά και του περιβάλλοντος χώρου - πραγματοποιήθηκε με τρόπο υποδειγματικό και με βασικές παραμέτρους την ανάκτηση παραδοσιακών τεχνικών δόμησης και προ-βιομηχανικών αγροτικών συστημάτων, την εφαρμογή και ανάδειξη τοπικών τεχνικών, όπως επίσης και την ανανέωση της αρχικής σχέσης ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το αρχοντικό «Αντουάνικο» θα είναι ανοιχτό, συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, για επισκέπτες και σχολεία που θα μπορούν έτσι να έρθουν σε επαφή με την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Χίος: Βραβείο Europa Nostra για την αποκατάσταση του αρχοντικού «Αντουάνικο»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και αποκάλυψε την τιμητική πλακέτα, τόνισε ότι η αναστήλωση του μνημείου αποτελεί «ένα έργο έξοχο, το οποίο συνδυάζει τον σεβασμό προς την αρχιτεκτονική παράδοση και την ιστορία του τόπου με την ευαισθησία στην διαχείριση του περιβάλλοντος δια της χρήσεως των νέων μεθόδων και τεχνικών της αρχιτεκτονικής και αναστηλωτικής επιστήμης»

Αρχοντικό «Αντουάνικο»

Η περιοχή νοτίως της πόλεως της Χίου είναι γνωστή ως Κάμπος. Είναι εντελώς επίπεδη και καλύπτεται από ένα πυκνό δίκτυο μικρών οδών. Το «Αντουάνικο» είναι ένα από τα κτήματα της περιοχής. Η κυρίως οικία κτίστηκε το 1893, όμως παλαιότερες δομές, όπως το σύστημα άρδευσης και η φυτεία εσπεριδοειδών, επιβιώνουν εντός του κτήματος.

Χίος: Βραβείο Europa Nostra για την αποκατάσταση του αρχοντικού «Αντουάνικο»

Χίος: Βραβείο Europa Nostra για την αποκατάσταση του αρχοντικού «Αντουάνικο»

Οι εργασίες στο αρχοντικό περιελάμβαναν δομικές επισκευές, αποκατάσταση της κυρίως οικίας και μετατροπή βοηθητικών κτηρίων σε χώρους διαμονής, κυρίως για χρήση κατά τις διακοπές, όπως επίσης και εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του συστήματος άρδευσης. Η σχέση μεταξύ του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος αποκαταστάθηκε σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ως μία εξοχική οικία με αγροτικές εγκαταστάσεις να την περιβάλλουν, και με όλους τους ενδιάμεσους χώρους, δομές και χαρακτηριστικά να έχουν αποκατασταθεί.

Οι αναστηλωτικές επεμβάσεις στο «Αντουάνικο», το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης, είχαν ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου παραδείγματος ιστορικού συγκροτήματος με μοναδικό μικτό χαρακτήρα, ο οποίος συνδυάζει χρήσεις κατοικίας και αγροτικής παραγωγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια