Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η άγνωστη Πομπηία: Ανακαλύφθηκε προρωμαϊκός τάφος

Ένας σπάνιος τάφος Σαμνιτών ανακαλύφθηκε στην Πομπηία, ρίχνοντας νέο φως στην περιοχή. Φωτογραφία:  Archeological site of Pompeii press...


Η άγνωστη Πομπηία: Ανακαλύφθηκε προρωμαϊκός τάφος
Ένας σπάνιος τάφος Σαμνιτών ανακαλύφθηκε στην Πομπηία, ρίχνοντας νέο φως στην περιοχή.Φωτογραφία: Archeological site of Pompeii press office
Γάλλοι αρχαιολόγοι έφεραν πρόσφατα στο φως τάφο της προρωμαϊκής εποχής που είχε διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση στην Πομπηία, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο διευθυντής του περίφημου αρχαιολογικού χώρου της Ιταλίας.

«Η Πομπηία παραμένει μια ανεξάντλητη πηγή επιστημονικών ανακαλύψεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μάσιμο Οσάνα.

Ο τάφος που ανακαλύφθηκε από την ομάδα του κέντρου Ζαν Μπεράρ ανάγεται στην εποχή των Σαμνιτών, δηλαδή στον 4ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στην Πύλη του Ερκολάνο. Περιέχει τα λείψανα μιας ενήλικης γυναίκας, και έχει διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση για περισσότερο από δύο χιλιετίες.

Περιείχε αγγεία και αμφορείς τέλεια διατηρημένους και αποτελεί μια σπάνια μαρτυρία των ταφικών εθίμων της εποχής αυτής.

Η άγνωστη Πομπηία: Ανακαλύφθηκε προρωμαϊκός τάφος
Ο τάφος αδιατάρακτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2.000 ετών.
Φωτογραφία: 
Archeological site of Pompeii press office
Τα περιεχόμενα του τάφου θα δώσουν χρήσιμες ενδείξεις για τους αρχαιολόγους για την ιστορία του τόπου και για τους Σαμνίτες. Η γυναίκα είχε ταφεί μαζί με κτερίσματα που αποτελούνταν από μια σειρά αγγείων ή αμφορέων, τα οποία προέρχονται από άλλες περιοχές της Ιταλίας αποκαλύπτοντας το εύρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των Σαμνιτών της Πομπηίας και άλλων ομάδων που ζούσαν στην ιταλική χερσόνησο.

Το περιεχόμενο των αγγείων θα αναλυθεί στις επόμενες εβδομάδες - αλλά πιστεύεται ότι περιέχουν καλλυντικά, κρασί και τρόφιμα.

«Τα ταφικά αντικείμενα θα μας δείξουν πολλά για το ρόλο των γυναικών στην κοινωνία των Σαμνιτών και μπορούν να μας προσφέρουν μια όψη της κοινωνίας τους», δήλωσε ο Οσάνα στους δημοσιογράφους.

Η περιοχή γύρω από τον τάφο θα πρέπει τώρα να ανασκαφεί για να ερευνήσουν οι αρχαιολόγοι αν υπάρχουν περισσότεροι τάφοι. Όπως εξηγεί ο Οσάνα: «Οι τάφοι δεν βρίσκονται συνήθως μόνοι τους». Ωστόσο, η ύπαρξη άλλων τάφων είναι αβέβαιη. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή της Πομπηίας στην οποία βρέθηκε ο τάφος είχε χτυπηθεί σε μεγάλο βαθμό. «Είναι ένα θαύμα που έχει διατηρηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Οσάνα, «αλλά είμαι σίγουρος Πομπηία έχει περισσότερα δώρα να δώσει».

Η ανακάλυψη αυτή επιτρέπει στους αρχαιολόγους να μελετήσουν μια ιστορική περίοδο που «έχει ερευνηθεί ελάχιστα μέχρι τώρα στην Πομπηία», εξήγησε ο Οσάνα, που είναι και ο ίδιος αρχαιολόγος και ανέλαβε διευθυντής πριν από δύο χρόνια. «Οι ανασκαφές αυτές αποτελούν απόδειξη ότι η Πομπηία παραμένει ακόμη μια ζωντανή πόλη, την οποία πρέπει να διατηρήσουμε» πρόσθεσε.

Η αρχαία ρωμαϊκή πόλη, που διατηρήθηκε στον χρόνο όταν θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., είναι ο δεύτερος σε αριθμό επισκεπτών αρχαιολογικός χώρος της Ιταλίας, μετά το Κολοσσαίο της Ρώμης. Πέρσι την επισκέφθηκαν 2,7 εκατομμύρια τουρίστες.

Χιλιάδες άνθρωποι -αρχαιολόγοι, τεχνίτες και ειδικοί- εργάζονται αυτήν την περίοδο στον αρχαιολογικό χώρο, σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης.


Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ , The Local

Δεν υπάρχουν σχόλια