Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παλαιοχριστιανική εκκλησία βρέθηκε σε ρωμαϊκό φυλάκιο στην Τουρκία

Οι ανασκαφές στο Κάστρο Zerzevan, στο αρχαίο ρωμαϊκό στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Çınar της νοτιοανατολικής επαρχίας Diyarbakır τ...



Παλαιοχριστιανική εκκλησία βρέθηκε σε ρωμαϊκό φυλάκιο στην Τουρκία

Οι ανασκαφές στο Κάστρο Zerzevan, στο αρχαίο ρωμαϊκό στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Çınar της νοτιοανατολικής επαρχίας Diyarbakır της Τουρκίας έχουν αποκαλύψει ένα παρεκκλήσι που ανήκε στους πρώτους Ρωμαίους που ασπάσθηκαν τον χριστιανισμό.

«Μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το πρώτο μέρος λατρείας που χρησιμοποιήθηκε όταν οι Ρωμαίοι μεταπήδησαν από τον πολυθεϊσμό στον χριστιανισμό», δηλώνει ο Aytaç Coşkun, καθηγητής του τμήματος Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Dicle αναφερόμενος στην ανακάλυψη του υπόγειου παρεκκλησιού στο  Κάστρο Zerzevan. 

Ο ίδιος επισημαίνει την ανακάλυψη αρκετών σταυρών, καθώς και την ύπαρξη αραμαϊκής γραφής στους τοίχους του παρεκκλησίου. Έχουν ήδη προσκληθεί εμπειρογνώμονες της αραμαϊκής γλώσσας για να αποκρυπτογραφήσουν το κείμενο. 

«Φαίνεται ότι υπήρχε επίσης ένα βαπτιστήριο έξω από το χώρο», προσθέτει ο Coşkun. «Είναι μια αρκετά μεγάλη δεξαμενή βάφτισης. Δεδομένου ότι οι πρώτοι Ρωμαίοι που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, έχτισαν μια μεγάλη δεξαμενή έξω από το κτίριο. Αυτό το παρεκκλήσι χτίστηκε όταν ο αριθμός των χριστιανών άρχισε να αυξάνεται ραγδαία. Μια μεγαλύτερη εκκλησία όπου στρατιώτες και πολίτες θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη λατρεία χτίστηκε στο ίδιο σημείο περίπου 150 χρόνια αργότερα».

Η αρχαιολογική έρευνα στο Κάστρο Zerzevan, που ήταν στρατιωτικό φυλάκιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ξεκίνησε πέρυσι με μια ομάδα 35 ατόμων, αλλά φέτος η ομάδα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 60 άτομα. Οι ανασκαφές που διενεργούνται από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Dicle και τις τοπικές αρχές αναμένεται να διαρκέσουν για τουλάχιστον 30 χρόνια. 

 


Ο χώρος βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από την πόλη Çınar, όπου εκτείνονται τα κατάλοιπα του τείχους του Κάστρου Zerzevan, μήκους 1.200 μέτρων, σε σωζόμενο ύψος 12 μέτρων, καλύπτοντας μια έκταση μεγαλύτερη των 60.000 τετραγωνικών μέτρων. 

Η ανασκαφή δεν έχει αποκαλύψει μόνο το παρεκκλήσι, αλλά και ένα παρατηρητήριο ύψους 22 μέτρων, στρατώνες, λουτρά, οπλοστάσιο, αποθήκες σιτηρών, διοικητικά κτίρια, 54 δεξαμενές και τάφους σκαλισμένους μέσα στο βράχο. 

Ο Coşkun σημειώνει ότι οι στρατιώτες ζούσαν στο φυλάκιο με τις οικογένειές τους και θα στεγάζονταν περίπου χίλια άτομα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και πολιτών. 

«Το κάστρο βρίσκεται σε στρατηγική θέση ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις της Δάρας και Άμιδας, στη σημερινή Diyarbakır», είπε. «Η στρατηγική του θέση και η ικανότητά του να ελέγχει τον αρχαίο δρόμο που περνά μέσα από την περιοχή σήμαινε ότι ήταν το πρώτο σημείο που θα συναντούσε ένας ξένος στρατός όταν έφτανε στην Άμιδα. Είναι σαφές ότι υπήρξαν μεγάλες μάχες εδώ». Προσθέτει επίσης ότι το κάστρο ήταν σε χρήση μέχρι το 639 μ.Χ. όταν οι στρατιές του Ισλάμ εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια