Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σημαντικά ευρήματα από τη χαλκολιθική περίοδο στην Πάφο

Ένα ειδώλιο τετράποδου ζώου από πικρόλιθο, το οποίο φέρει δύο οπές, είναι το κορυφαίο από τα σημαντικά ευρήματα, που στη Χαλκολιθική...


Σημαντικά ευρήματα από τη χαλκολιθική περίοδο στην Πάφο

Ένα ειδώλιο τετράποδου ζώου από πικρόλιθο, το οποίο φέρει δύο οπές, είναι το κορυφαίο από τα σημαντικά ευρήματα, που στη Χαλκολιθική Περίοδο, έφερε στο φως αρχαιολογική έρευνα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Πάφο.

Μνημειακά κτίσματα με διάμετρο μέχρι 20 μέτρα, κατάλοιπα τεσσάρων κυκλικών κτισμάτων, αποθηκευτικά αγγεία, εγκαταστάσεις αλέσματος, εστίες, μια από τις οποίες ιδιαίτερα υπερυψωμένη, εντοπίστηκαν επίσης, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.  

Στη συγκεκριμένη περιοχή Χλώρακας-Παλλούρες ανήκει σε μια ομάδα χαλκολιθικών οικισμών εντός της Πάφου, οι οποίοι έγιναν ευρέως γνωστοί κυρίως με τις παλαιότερες ανασκαφές στη θέση Λέμπα-Λάκκοι και Κισσόνεργα-Μοσφίλια.

Τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα της χαλκολιθικής περιόδου είναι τα σταυρόσχημα ειδώλια από πικρόλιθο. Για τους αρχαιολόγους, αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εξέλιξη της κοινωνικής πολυπλοκότητας, που πριν από την άνοδο του διεθνούς εμπορίου και της μεταλλουργίας κατά την εποχή του χαλκού.

Η θέση Χλώρακας-Παλλούρες έχει επισκοπηθεί αρκετές φορές από αρχαιολόγους κατά τις περασμένες δεκαετίες. Τα κεραμικά όστρακα που έχουν συλλεχθεί χρονολογούν τη θέση στη Μέση και Ύστερη Χαλκολιθική περίοδο (περ. 3500 – 2500 π.Χ.) και φανερώνουν ότι στον χώρο αυτό πρέπει να εκτείνεται οικισμός περίπου τεσσάρων εκταρίων. Παρόλο που τον χώρο έχουν επηρεάσει αρνητικά παράγοντες όπως η γεωργική δραστηριότητα και ο διαχωρισμός τεμαχίων, ακόμη διατηρούνται σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα.

Οι έρευνες του 2015 περιελάμβαναν τη δημιουργία τρισδιάστατης απεικόνισης της θέσης, τη διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών και την ανασκαφή πέντε τομών σε ένα από τα τεμάχια στα οποία απλώνεται η θέση.

Οι ανασκαφές διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο του Leiden , υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μπλέτα Ντούρινγκ, ενώ η ομάδα αποτελείται από 24 συνολικά άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια