Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χορός δισεκατομμυρίων με τα αρχαία

Μέχρι τον ΟΗΕ έφτασε το μέγα θέμα της προστασίας που πρέπει να έχουν οι αρχαιότητες απέναντι στην τρομοκρατία και στο οργανωμένο έγκλη...

Χορός δισεκατομμυρίων με τα αρχαία

Μέχρι τον ΟΗΕ έφτασε το μέγα θέμα της προστασίας που πρέπει να έχουν οι αρχαιότητες απέναντι στην τρομοκρατία και στο οργανωμένο έγκλημα.

Και πώς να μη φτάσει, όταν σε δισεκατομμύρια μετρώνται πλέον τα έσοδα από τις πωλήσεις λαθραίων αρχαιοτήτων (δύο στη Συρία και τρία στην Αίγυπτο) και όταν οι λαθρανασκαφές έχουν αυξηθεί στην Αίγυπτο κατά 500 έως 1.000% μέσα σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους. Μονάχα από ένα αιγυπτιακό μουσείο έχουν κλαπεί 1.000 αντικείμενα, ενώ άγνωστο ακόμα είναι τι έχει χαθεί για πάντα από τα ιρακινά μουσεία της Μοσούλης ή της Νιμρούντ.

Μία σημαντική εκδήλωση έγινε χθες, στο περιθώριο της 70ής Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Είχε οργανωθεί από την Ιορδανία και την Ιταλία σε συνεργασία με την UNESCO, την UNODC (Γραφείο του ΟΗΕ για την προστασία από τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα) και την Interpol και σε αυτήν έλαβε μέρος και ο νέος υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα και πάλι στη Νέα Υόρκη μία διεθνής συνδιάσκεψη για τις αρχαιότητες της Μέσης Ανατολής, με πρωτοβουλία ασιατικών χωρών και της UNESCO. Οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν ήταν απογοητευτικοί. Μόνο η Αίγυπτος είδε να αυξάνεται κατά 500 έως 1.000% η λεηλασία σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους από το 2011 και εντεύθεν και οι απώλειες στον τομέα των αρχαιοτήτων της υπολογίζονται στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Δύο δισεκατομμύρια έχουν πωληθεί οι παράνομες αρχαιότητες από τη Συρία. Οπως λέει η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, και οι έξι αρχαιολογικοί χώροι της Συρίας που είχαν ενταχθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν δυστυχώς καταστραφεί.

«Ο πολιτισμός ήταν ανέκαθεν θύμα των πολέμων, αλλά αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό και ως προς τη φύση του και ως προς την κλίμακα», είπε η κ. Μπόκοβα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή «εθνοκάθαρση» που θα ακολουθήσει το πολιτιστικό ξεκαθάρισμα. Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων είναι προσοδοφόρο, επομένως θα συνεχιστεί.

Χορός δισεκατομμυρίων με τα αρχαία

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με ένα εκατομμύριο δολάρια το ISIS παίρνει 11.000 πυροβόλα και 1.250 εκτοξευτές ρουκετών. Ο Μάθιου Μπογδάνος, ανώτερος στρατιωτικός των ΗΠΑ που είχε υπό την προστασία του το Μουσείο Αρχαιοτήτων της Βαγδάτης (αλλά μετά τη λεηλασία του...), προσθέτει πως τα προηγούμενα χρόνια οι τζιχαντιστές έβγαλαν δεκάδες εκατομμύρια από την πώληση λαθραίων αρχαιοτήτων. Και αυτό, τονίζει, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη χάραξη μιας εντελώς νέας στρατηγικής.

Μέτρα

Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η εφαρμογή μιας πρόσφατης απόφασης που ελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο για λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις επειγόντως, ώστε να καταστεί πρακτικά αδύνατο το εμπόριο συριακών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό. Μόνο έτσι μπορεί να μπει φρένο στις «βιομηχανίες» λαθρανασκαφών που έχει οργανώσει το ISIS σε όλα τα κατεχόμενα.

Δεν σταματούν εδώ τα προβλήματα, όμως. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σουκρί μίλησε στη συνδιάσκεψη για τον νέο πονοκέφαλο: η Αίγυπτος τρέμει μελλοντικές επιθέσεις αυτοκτονίας από μεμονωμένα άτομα, ζωσμένα εκρηκτικά.

Πάντως, μέσα σε όλα, υπάρχει και μια επιτυχία κατά της τρομοκρατίας. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικάζει από χθες έναν ισλαμιστή εξτρεμιστή για καταστροφές κατά θρησκευτικών ιστορικών αρχιτεκτονημάτων, που έγιναν στην ιστορική πόλη του Τιμπουκτού στο Μάλι το 2012. Ο Αχμάντ Αλ Μαχντί Αλ Φάκι, γνωστός σαν Αμπού Τουράμπ, είναι ο πρώτος ύποπτος που χρεώνεται με έγκλημα πολέμου για καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πόλη του Τιμπουκτού είναι στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και έχει μνημεία κυρίως του 15ου και του 16ου αιώνα. Οι κατηγορίες είναι ότι κατέστρεψε τζαμιά και μαυσωλεία, εκτελώντας διαταγές τζιχαντιστών.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια