Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δρώμενο για τη λήξη της έκθεσης της Άννης Καλτσίδου στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κοινό της πόλης στη Ρωμαϊκή Αγορά την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 19...




Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κοινό της πόλης στη Ρωμαϊκή Αγορά την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 19:00 σε ένα δρώμενο ειδικά σχεδιασμένο από την Άννη Καλτσίδουγια τη λήξη της διοργάνωσης «Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης».

Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε συνέχεια της περφόρμανς που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, με τις αναφορές στις «Μαγεμένες» –τις ανάγλυφες μνημειακές μορφές που κοσμούσαν την ευρύτερη περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς μέχρι τον 19ο αιώνα–, στην ιστορία, την πολυπολιτισμικότητα της πόλης, αλλά και στη σημερινή Θεσσαλονίκη της κρίσης. Κατά τη διάρκειά του, η εγκατάσταση που παρουσιάζεται στην Κρυπτή Στοά θα «διαλυθεί» και θα προσφερθεί ως δώρο και «αντίδωρο» στο κοινό της πόλης που αγκάλιασε τη διοργάνωση.   

Υπενθυμίζουμε ότι στην τρίτη αυτή ατομική της έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η Άννη Καλτσίδου παρουσιάζει μία εγκατάσταση, ειδικά διαμορφωμένη για την Κρυπτή Στοά, και δημιουργεί ένα περιβάλλον σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς. Και τα δύο μέρη της έκθεσης συνδιαλέγονται με τον αρχαιολογικό χώρο, παράγοντας συνειρμούς σχετικά με τη συνέχεια και την πορεία (του ανθρώπου, της πόλης, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς) μέσα στο χρόνο. Μέσα από την παρουσίαση και τους συσχετισμούς που προκύπτουν από αυτή, η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία (το «παλιό») διασταυρώνονται με το νέο (το εικαστικό έργο που γεννήθηκε για την έκθεση), απηχώντας εύστοχα το κεντρικό μήνυμα της Μπιενάλε: «Παλιές διασταυρώσεις – Make it New!».

Η Άννη Καλτσίδου σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει στο ενεργητικό της δύο ατομικές εκθέσεις («Ήλιος - Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Νεάπολης», 2011/«Artis Causa», 2014) και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Φλώρινα, Μεσολόγγι, Κοζάνη, Δρέσδη, Νις κ.α.). 

Στις εγκαταστάσεις της έκθεσης συνεργάστηκαν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Λαζαρίδης, Δημήτρης Παλάντζας, Έλενα Πετρίκη, Έλιο Σαμαρά, Ευστράτιος Στεριανός, Φίλιππος Τατάκης, Κωνσταντίνος Τσακίρης
 
Σχεδιασμός δρώμενου: Άννη Καλτσίδου

Ερμηνείες τραγουδιών: Δωροθέα Μιχαήλ (μικρασιάτικα, νησιώτικα), Βαλασία Ντόντουλου (τούρκικα, ποντιακά), Δάφνη Παπαστρατή (βουλγάρικα, ηπειρώτικα), Ελίνα Σαββουλίδη (αρμένικα, ποντιακά), Σιμώνη Τιάνο (σεφαραδίτικα, εβραϊκά)

Γραφιστική επιμέλεια εντύπων: Γιάννης Βογιατζόπουλος
Φωτογράφοι: Θωμάς Τσιμπρής, Χρήστος Βουλγαράκης

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης 
Γενικός Συντονισμός: Σταμάτιος Θ. Χονδρογιάννης, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος ΕΦΑΠΟΘ
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Δ. Καγιαδάκη, Δρ. Ιστορικός Τέχνης
Συντελεστές: Ζωή Μπίλη, Αρχαιολόγος - Μαρία Μίζα, Αρχιτέκτων-Μηχανικός - Ηλίας Κίτσας, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών - Ηλίας Καμπάς, Ηλεκτρολόγος - Προσωπικό Φύλαξης Ρωμαϊκής Αγοράς     



Πηγή: CultureNow

Δεν υπάρχουν σχόλια