Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίτημα για απόσυρση αρχαίων κυπριακών κεφαλών από δημοπρασία

Την απόσυρση δύο αρχαίων κυπριακών κεφαλών από δημοπρασία του οίκου Sotheby's στην Νέα Υόρκη, μέχρι να διευκρινιστεί ότι δεν εξή...


Αίτημα για απόσυρση αρχαίων κυπριακών κεφαλών από δημοπρασία

Την απόσυρση δύο αρχαίων κυπριακών κεφαλών από δημοπρασία του οίκου Sotheby's στην Νέα Υόρκη, μέχρι να διευκρινιστεί ότι δεν εξήχθησαν παράνομα από την Κύπρο, ζήτησε, με επιστολή του, ο μη κερδοσκοπικός Oργανισμός (ΜΚΟ) «Walk of Truth».

Ο Οργανισμός ενήργησε μετά από πληροφορίες του διευθυντή του Μουσείου της Μονής Κύκκου, Στέλιου Περδίκη.

Η δημοπρασία ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή, 12/12/2014 . Όπως αναφέρεται στον κατάλογο του οίκου Sotheby’s,  οι δύο κεφαλές είναι κυπριακές από ασβεστόλιθο. Η μία αναπαριστά θεό (Head of god, Priest or Votary) και χρονολογείται μεταξύ 490 - 450 π.Χ. με τιμή μεταξύ 6 και 8 χιλιάδες δολάρια και η άλλη, κεφάλι Κόρης (Head of Kore) του 6ου αιώνα π.Χ. με υπολογιζόμενη τιμή μεταξύ 8 και 12 χιλιάδες δολάρια.

Ο οργανισμός «Walk of Truth» στην επιστολή του αναφέρει πως «η Κύπρος υπήρξε θύμα λεηλασίας και καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1974 και μετά, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην νήσο». «Στο κατεχόμενο σήμερα τμήμα του νησιού, εκκλησίες και αρχαιολογικοί χώροι έχουν λεηλατηθεί και οι θησαυροί τους πωλούνται παράνομα στον εξωτερικό», επισημαίνεται.

Αίτημα για απόσυρση αρχαίων κυπριακών κεφαλών από δημοπρασία
Η κεφαλή η οποία αναπαριστά θεό (Head of god, Priest or Votary)
και χρονολογείται μεταξύ 490 - 450 π.Χ. με τιμή μεταξύ 6 και 8 χιλιάδες δολάρια.
Επίσης, ο οργανισμός «Walk of Truth» σε ανακοίνωσή του, θέτει σοβαρά ερωτήματα και καλεί τον οίκο δημοπρασιών να αποδείξει με πιστοποιητικά και στοιχεία την ημερομηνία εξαγωγής των κεφαλών από την Κύπρο. Όπως αναφέρει, «οι οίκοι δημοπρασιών έχουν υποχρέωση να ερευνούν τι δημοπρατούν και τι αγοράζουν οι πελάτες τους, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην αγοραπωλησία έργων τέχνης. Θα πρέπει ο οίκος  σας αποδείξει ότι τα δύο αυτά έργα έχουν εξαχθεί νόμιμα από την Κύπρο πριν το 1974. To παράνομο εμπόριο τέχνης τροφοδοτεί άλλα εγκλήματα και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για να το σταματήσουμε».

Οι οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, σε απαντητική επιστολή του έχει ενημερώσει τον ΜΚΟ ότι πιστεύει πώς τα έργα αυτά έχουν εξαχθεί από την Κύπρο πριν το 1974 και ότι δεν έχουν πωληθεί παράνομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια