Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξεκίνησε η ανασκαφή για τα λείψανα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δέκα ημέρες Φως σε μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της Ισπανίας επιχε...


Λόρκα ανασκαφή Ισπανία
Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δέκα ημέρες
Φως σε μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της Ισπανίας επιχειρεί να ρίξει η αρχαιολογική έρευνα που ξεκίνησε σε περιοχή κοντά στη Γρανάδα, με στόχο να εντοπιστεί ο τόπος εκτέλεσης και ταφής του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από το καθεστώς Φράνκο, το 1936.

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δέκα ημέρες και διεξάγεται σε σημείο που υπέδειξε ο ιστορικός Μιγκέλ Καμπαλέρο Πέρεθ στο βιβλίο του «Οι τελευταίες 13 ώρες του Γκαρσία Λόρκα».

Πρόκειται για τοποθεσία κοντά σε πάρκο που φέρει το όνομα του ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα και το οποίο τη δεκαετία του ’90 η δημοτική αρχή επιχείρησε να μετατρέψει σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Το έργο μπλόκαρε η αδελφή του συγγραφέα. «Το γεγονός ότι δρομολογήθηκε από σοσιαλιστές, κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Εκεί εκτελέστηκαν σύντροφοί σας. Είναι ντροπή» ανέφερε σε επιστολή της προς την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας η 87χρονη τότε Ιζαμπέλ Γκαρθία Λόρκα.

Όπως γράφει ο Guardian, εκτός από τα λείψανα του Λόρκα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα ανακαλύψουν μαζικούς τάφους χιλιάδων αμάχων που εκτελέστηκαν στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου (1936-1939).

«Εκτιμάται πως στην περιοχή βρίσκονται θαμένοι περίπου 3.500 αγνοούμενοι. Δεν ψάχνουμε μόνο για ένα πρόσωπο, αλλά για όλους αυτούς» δήλωσε στη βρετανικη εφημερίδα αξιωματούχος της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας.

Η συγκεκριμένη ανασκαφή είναι μία από τις 40 αντίστοιχες έρευνες των τελευταίων ετών, που ξεκίνησαν με αφορμή την εκστρατεία οικογενειών των θυμάτων του καθεστώτος Φράνκο. Δεδομένου ότι ο Λόρκα είναι το πλέον γνωστό θύμα της δικτατορίας, οι προσδοκίες από την ανασκαφή κοντά στη Γρανάδα είναι υψηλές.

Όμως «το να βρούμε τα λείψανα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα είναι σαν να βρίσκουμε βελόνα στα άχυρα» λέει ο ίδιος αξιωματούχος και προσθέτει: «Επιτυχία θα είναι για εμάς να τους βρούμε όλους».

Σε περίπτωση που η ανασκαφή φέρει στο φως ανθρώπινα οστά τότε τον λόγο θα έχει η δικαιοσύνη που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα για την ταυτοποίηση των νεκρών.


Πηγή: Α. Ανδίρα, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια