Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θύμα δολοφονίας ο Φαραώ

Θύμα δολοφονίας είχε πέσει ο φαραώ Ραμσής Γ', σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις που ήλθαν στο φως. Μια επιστημονική ομάδα που μελέτησε τη μ...

Θύμα δολοφονίας είχε πέσει ο φαραώ Ραμσής Γ', σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις που ήλθαν στο φως. Μια επιστημονική ομάδα που μελέτησε τη μούμια του Ραμσή Γ΄ με άρθρο της στο «British Medical Journal» έριξε άπλετο φως στο ζήτημα του θανάτου του τελευταίου φαραώ του Νέου Βασιλείου με πραγματική εξουσία επί της Αιγύπτου.



Δολοφονήθηκε από συνωμότες, σύμφωνα με νέα ιατροδικαστική ανάλυση που έγινε στη μούμια του: ο Ραμσής Γ' έφερε ένα κόψιμο στον λαιμό, επτά εκατοστών, αρκετά βαθύ για να είναι θανατηφόρο. Είναι αρκετά απίθανο, και δεν υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα, να έχει γίνει το σχίσιμο αυτό κατά τη μουμιοποίηση.

Αντιθέτως, αυτοί που περιποιήθηκαν το σώμα του Ραμσή ετοιμάζοντάς το για τον άλλο κόσμο, έβαλαν στο σημείο του σχισίματος ένα φυλακτό, το Μάτι του Ωρου, για να επισπεύσουν την επούλωση του τραύματος. Φαίνεται λοιπόν πιθανότατο ότι αυτό είναι το πλήγμα που κατάφερε με κάποιο μαχαίρι ο δολοφόνος του φαραώ.


Ο Ραμσής Γ΄, ο δεύτερος φαραώ της 20ής δυναστείας, πιστεύεται ότι βασίλεψε από το 1186 ως το 1155 π.Χ. Αρχαία έγγραφα αναφέρουν ότι το 1155 π.Χ. μέλη του χαρεμιού του Ραμσή Γ' αποπειράθηκαν να τον σκοτώσουν στο πλαισίου ενός βασιλικού πραξικοπήματος - απόφαση που συνιστούσε μεγάλο ταμπού καθώς ο φαραώ θεωρούνταν θεός επί γης. Σύμφωνα με την ερμηνεία του Κανόνα του Τορίνο, ο φαραώ περνούσε το βράδυ στο βασιλικό χαρέμι του. Συνωμότες που χρησιμοποιώντας «μαύρη μαγεία» κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους φρουρούς του βασιλιά και να σκοτώσουν τον φαραώ (σε ηλικία περίπου 65 ετών).

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστά από παπυρικά κείμενα τα πρακτικά της δίκης που ακολούθησε το πραξικόπημα. Το υποκίνησε μια σύζυγος του φαραώ, η Τίι, προκειμένου να εξασφαλίσει τον θρόνο για τον δικό της γιο, τον πρίγκιπα Πενταβέρε.


Σύμφωνα με τον ίδιο πάπυρο, ο Πενταβέρε, ο μόνος από τους πολλούς γιους του Ραμσή Γ' που επαναστάτησε εναντίον του, βρέθηκε ένοχος στη δίκη και έπειτα αυτοκτόνησε. Αυτό που δεν ήταν ξεκάθαρο είναι αν η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ραμσή Γ΄ πέτυχε: άλλοι υποστήριζαν έως τώρα πως ναι, άλλοι ότι ο δεύτερος φαραώ της 20ής δυναστείας επέζησε της επίθεσης έστω και βραχυπρόθεσμα.

Το μυστικό παρέμεινε κρυμμένο επί αιώνες, καθώς οι γάζες που κάλυπταν τον λαιμό της μούμιας δεν μπορούσαν να αφαιρεθούν για λόγους συντήρησής της. Το πρόσφατο έργο των επιστημόνων όμως ρίχνει φως στην αιτία θανάτου του φαραώ .


Για να ανακαλύψει περισσότερα ο παλαιοπαθολόγος δόκτωρ Αλμπερτ Ζινκ και οι συνάδελφοί του στο «Ινστιτούτο Μούμιας και του Ανθρώπου των Πάγων» στην Ιταλία, ξεκίνησαν να εξετάζουν τη μούμια του Ραμσή και τη μη αναγνωρισμένη σορό ενός άλλου ατόμου που είχε θαφτεί σε βασιλικό τάφο κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων και πιστεύεται ότι ανήκει στον Πενταβέρε. Και οι δύο μούμιες φυλάσσονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, όπου διενεργήθηκαν και αξονικές τομογραφίες και τεστ DNA. Η εξέταση της μούμιας έδειξε ότι ο φαραώ έφερε κόψιμο βάθους επτά εκατοστών λίγο πάνω από τον λάρυγγα, που έγινε με κοφτερή λεπίδα και προκάλεσε άμεσο θάνατο.

Οι αμαρτίες και η τιμωρία

Η δεύτερη μούμια που εξετάστηκε ανήκει χωρίς αμφιβολία σε κάποιον γιο του Ραμσή και πιθανότατα στον Πενταβέρε. Μοιράζονταν το χρωμόσωμα Υ και 50% του γενετικού υλικού. Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα ηλικίας 18-20 ετών, που ο θώρακάς του ήταν πρησμένος και το δέρμα γύρω από τον λαιμό του συμπιεσμένο. Οι μελετητές καταλήγουν ότι ο άνδρας αυτός στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου. Η κακομεταχείρισή του μάλιστα δεν σταματά εδώ. Η μουμιοποίησή του είναι ατελής, ενώ σκεπάστηκε με ένα μιαρό δέρμα κατσίκας, προφανώς για να τιμωρηθεί και μετά θάνατον μη απολαμβάνοντας τους βασιλικούς τρόπους μεταθανάτιας περίθαλψης και ταφής. Αν ήταν ο Πενταβέρε, φαίνεται ότι αναγκάστηκε να κρεμάσει τον εαυτό του, μια τιμωρία για να εξαγνίσει τις αμαρτίες του.

Έκπληξη 

«Είμαστε έκπληκτοι από το εύρημά μας. Ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η τομή τον σκότωσε, αλλά πιστεύουμε ότι έτσι έγινε. Θεωρητικά θα μπορούσαν να την έχουν κάνει οι ταριχευτές, όμως δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο παράδειγμα για κάτι τέτοιο», υποστηρίζει ο δόκτωρ Ζινκ.


Πηγή: Α. Κάραλη, Έθνος


Δεν υπάρχουν σχόλια